Ur askan

Anna Karlins studio har tagit plats i en nedbränd tryckaffär på en bakgata i China Town. Numera sprakar det av nytt liv.

Ur askan

Londonfödda designern Anna Karlin fann en nedbränd tryckaffär på en dunkel bakgata i China Town i New York. Hon bestämde sig för att försöka bringa nytt liv till lokalen. Ett år senare ser man inte röken av någon brand, i stället en inbjudande plats fylld av värme och inspirerande föremål. Känslan är industriell och lyfts upp av varma toner och shakerinspirerad design. Med showroom på markplan och verkstad en trappa ner har lokalen fått ett helt nytt utseende samtidigt som den bär med sig spår från sin historia.

ANNAKARLIN_041018_SHOT_14_040_RETOUCHED_FLAT (kopia)

Karlin har fyllt skyltfönstret med möbler och detaljer från hennes egna kollektioner, tillsammans med en mix av föremål från resor och vackra antikviteter från grannen, galleriet Dienst + Dotter Antikviteter. Hon började dock med att leta bland gamla fotografier för att kunna återställa skyltfönstret och entrén som de såg ut när huset byggdes 1940. Teamet på Anna Karlin Studio har genomfört ett omfattande renoveringsprojekt då hela interiören var nerbränd från branden.

ANNAKARLIN_041018_SHOT_03_027_RETOUCHED_FLAT

ANNAKARLIN_041018_SHOT_05_144_RETOUCHED_FLAT

Exponerat tegel och synliga rör är enligt Anna en blink mot den japanska estetiken wabi-sabi, som hyllar det ofullständiga. Hon beskriver sitt showroom som ”perfekt i sina imperfektioner”.– Jag ville skapa en kontrast mellan det rustika, industriella och de finstämda detaljerna.

ANNAKARLIN_041018_SHOT_13_038_RETOUCHED_FLAT (kopia)

Utrymmet fungerar som en stämningsfull kuliss till Anna Karlins grafiska kollektioner. Här finns också specialgjorda möbler för att skapa en mer ombonad känsla.– Jag ville att att det skulle kännas som att sitta runt köksbordet och jobba så jag designade stora rustika träbord som våra arbetsbord.

ANNAKARLIN_041018_SHOT_15_037_RETOUCHED_FLAT (kopia)

Trämöblerna är inspirerade av den amerikanska shakerstilen – en religiös sekt känd för sina enkla och funktionella möbler från tidigt 1900-tal. Den typiska kroklisten har Anna använt för att hänga sina lampor på och skapar ett fängslande möte mellan gammalt och nytt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Arkitektritat

 • En geometrisk uppdatering

  Med inspiration hämtad från det toscanska landskapet och en stark koppling mellan arkitektur och trädgård, fick det historiska huset Hatherlie i Melbourne en unik uppdatering.

 • Ur askan

  Anna Karlins studio har tagit plats i en nedbränd tryckaffär på en bakgata i China Town. Numera sprakar det av nytt liv.

 • Fjords nya hem

  Finska inredningsdesigner Joanna Laajisto har inrett företaget Fjords nya kontor för att kännas som hemma.

 • Lager på lager

  Oväntat, skönt och feminint. Det är svårt att värja sig mot Barbara Ghidonis inredning. Vi kikar in i hennes hem i Milano.