Fjords nya hem

Finska inredningsdesigner Joanna Laajisto har inrett företaget Fjords nya kontor för att kännas som hemma.

Fjords nya hem

När Fjord, en av världens största digitala designbyråer, växte ur sitt kontor i Helsingfors tog de hjälp av finska inredningsdesignern Joanna Laajisto, känd för att arbeta fram personliga miljöer till stora som små företag.

– Elegant, okonventionellt och mänskligt. Tre ord som blev utgångspunkt för vår designprocess i arbetet med Fjord. Ett projekt som gjordes för att medarbetarna skulle känna sig mer hemma på kontoret, berättar Joanna Laajisto.

Fjord24987_Final_Hires

Fjord25025_Final_Hires-2000x1333

Lokalen på tusen kvadratmeter har möblerats med naturliga material av hög kvalitet: ekgolv med ljudabsorberande underlag, sisalmattor och gröna växter. Ljus flyter genom metalliska rumsavdelare och linnegardiner ger avskildhet vid behov. I stället för att bygga ett traditionellt kontor var målet för Fjord Helsinki att skapa en tillmötesgående, hemtrevlig arbetsyta. Därför innefattar kontoret flera kök och umgängesytor som passar för möten, kreativt arbete och avkoppling. För privata samtal finns telefonkabiner fodrade med Kvadrats akustiska Soft Cell-paneler.

Fjord24936_Final_Hires-2000x1333

Fjord25104_Final_Hires-2000x1333

– Vi ville ha ett utrymme som kändes lättillgängligt och välkomnande. Som att komma hem till en vän. Så även om vi arbetar med teknik ville vi inte vara omgärdad av den. Nu finns tekniken i bakgrunden och du behöver inte ständigt tänka på den, berättar Stéphanie Del Rey från Fjord Helsinki.

Fjord25124_Final_Hires

Fjord25068_Final_Hires

För Fjord var det viktigt att inredningen var av finskt ursprung, men utan att vara för explicit. Mötesrummen är möblerade med Arteks stolar Rival och sällskapsrummet med matta från Woodnotes. Knolls Wombstolar är designade av finska Eero Saarinen och lamporna över bordet har Joanna själv skapat tillsammans med Pasi Kärkkäinen. I köket möts man av Ilmari Tapiovaaras stolar Domus samt ekbord och bänkar från Nikari.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Arkitektritat

 • En geometrisk uppdatering

  Med inspiration hämtad från det toscanska landskapet och en stark koppling mellan arkitektur och trädgård, fick det historiska huset Hatherlie i Melbourne en unik uppdatering.

 • Ur askan

  Anna Karlins studio har tagit plats i en nedbränd tryckaffär på en bakgata i China Town. Numera sprakar det av nytt liv.

 • Fjords nya hem

  Finska inredningsdesigner Joanna Laajisto har inrett företaget Fjords nya kontor för att kännas som hemma.

 • Lager på lager

  Oväntat, skönt och feminint. Det är svårt att värja sig mot Barbara Ghidonis inredning. Vi kikar in i hennes hem i Milano.