Lager på lager

Oväntat, skönt och feminint. Det är svårt att värja sig mot Barbara Ghidonis inredning. Vi kikar in i hennes hem i Milano.

Lager på lager

Det var egentligen meningen att huset skulle vara en övergångslösning för en kortare period, men för arkitekten Barbara Ghidoni, partner i Storage Associati, har lägenheten i Milano istället blivit en permanent bostad. Sakta men säkert har Barbaras familj rotat sig och börjat älska huset och läget alldeles vid boulevarden kantad av lummiga träd mitt i vackra Milano. De har successivt upptäckt allt det positiva med den här platsen: det strategiska läget, utsikten som påminner dem om Paris, och planlösningen som fungerar perfekt för tre personer – Barbara, hennes man Renato Corazzo och deras son Ludovico.

159A9938
Harry Bertoias vita stolar för Knoll är några av Barbaras favoriter.
159A0023
Barbaras egen design samsas med klassiker som Gio Pontis träbord från 1959.

Barbara har arbetat på ungefär samma sätt i sitt eget hem som hon brukar göra när hon tar sig an ett vanligt inredningsuppdrag i egenskap av arkitekt. Hon undersöker husets bakgrund och vad som tidigare hänt på platsen, både stora och små saker. I sitt eget hem har hon skalat bort lagren av tapeter på väggarna, samtidigt som hon valt att behålla väggarna som de är, med alla skavanker, limrester, skrivna meddelanden och ojämnheter. Det var precis det som hände i det som numera är ett vardagsrum men som tidigare var två mindre rum. Det finns inget som får igång Barbara mer än de historiska lagren, en blottlagd interiör och möjligheten att börja om alldeles från början och lägga till en känsla av samtid.
– Det finns ingen anledning att blåsa ut allting om det inte är så att det absolut inte finns någon historia. Som arkitekt älskar jag att hitta bindningar till det förflutna, lyfta fram det, och göra det möjligt att uppleva. I vårt hem valde jag till exempel att inte ändra takhöjden, som är över 3,5 meter, utan att istället framhäva den, säger Barbara.

159A0031

159A0044

Barbara har en särskild känsla för dekoration, något som hon utvecklat sedan hon var barn. Hon föddes i Reggio Emilia i Italien, och gick i konstskola där. Innan hon började studera arkitektur i Milano bodde hon i Frankrike och gick även där i en konstskola. Barbara har under åren utvecklat en mix av estetik, konst och design som hon kombinerar med sina arkitekturkunskaper om rumsligheter. Det här har också blivit Storage Associatis signum, vilket syns tydligt i inredningsprojekten som Barbara gjort för lyxiga ställen som Ceresio 7 och Neil Barret i Milano. Barbara inreder gärna med gamla möbler som hon uppdaterar med enkla knep. Hon har designat lädersoffan utan armstöd och den upphängda förvaringen som fyller hela väggen i vardagsrummet. Den är tillverkad i rått och minimalistiskt stål som balanserar upp 1950-talsmöblemanget och en del designföremål som exempelvis trä- och sammetsstolen i gult, designad av Eisler & Hauner. Även soffbordet av Gio Ponti, och Barbaras vintageprylar som hon har hittat på marknader, och som tillsammans med andra souvenirer från resor skapar helheten i inredningen.

159A0061

159A0072

Under renoveringen av Ludovicos sovrum hittade Barbara en falsk marmor i gråa toner, som i dag dekorerar rummets väggar och spelar med golvets mönster. Fyndet berättar om husets ursprung, och det var självklart att bevara. Likaså golvet i korridoren och de vackra dörrarna. – Varje rum är en fristående plats, med sin egen personlighet, säger Barbara. I varje rum kan man också se en vacker feminin touch, stark och medveten. Det här vill man aldrig lämna.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Arkitektritat

 • En geometrisk uppdatering

  Med inspiration hämtad från det toscanska landskapet och en stark koppling mellan arkitektur och trädgård, fick det historiska huset Hatherlie i Melbourne en unik uppdatering.

 • Ur askan

  Anna Karlins studio har tagit plats i en nedbränd tryckaffär på en bakgata i China Town. Numera sprakar det av nytt liv.

 • Fjords nya hem

  Finska inredningsdesigner Joanna Laajisto har inrett företaget Fjords nya kontor för att kännas som hemma.

 • Lager på lager

  Oväntat, skönt och feminint. Det är svårt att värja sig mot Barbara Ghidonis inredning. Vi kikar in i hennes hem i Milano.