Härmapan

Inspirerade av Wes Andersons sagolika scenografi har arkitektbyrån Biasol inrett The Budapest Café i kinesiska staden Chengdu med en stor dos fantasi och lekfullhet.

Härmapan

När Wes Andersons The Grand Budapest Hotel (2014) kom till biograferna var det många som föll för hans magiska scenografi och bildsköna omgivningar. Några ur den frälsta skaran finns på australiensiska designstudion Biasol. Precis som Andersons sagolika Budapest Hotel är deras senaste projekt, The Budapest Café i kinesiska Chengdu, skapat med en stor dos fantasi och lekfullhet.

biasol-budapest-chengdu-08

biasol-budapest-chengdu-10

Gänget bakom Biasol började med att sätta sig in i och förstå Wes Andersons stil – hans symmetriska, precisa och ibland knasiga scenografi och sentimentalitet som genomsyrar alla hans filmer. Designstudions moderna tolkning är avslappnad och kul. Ett rosa bollhav, neonskyltar och Eero Aarnios Bubble-stolar strålar med sin lekfullhet och på badrummet översköljs man av kaxigt rosa terrazzo som både komplimenterar och kontrasterar kaféets i övrigt nostalgiskt gröna nyanser. Precis som i Wes Andersons egensinniga filmer har australiensarna lyckats frammana något fantasieggande och stimulerande. Det excentriska kokas ihop med det eleganta och lämnar inte någon oberörd.

biasol-budapest-chengdu-30

biasol-budapest-chengdu-13

Text: Sandra Gustafsson
Foto: James Morgan


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nyheter

 • Nya Rum 4 2020

  Det är extra viktigt att visa omtanke i dessa tider. Därför har vi valt att ni alla ska få del av Nya Rum gratis. Gå in på länken här Nya Rum 4 2020 . Stay safe!

 • En geometrisk uppdatering

  Med inspiration hämtad från det toscanska landskapet och en stark koppling mellan arkitektur och trädgård, fick det historiska huset Hatherlie i Melbourne en unik uppdatering.

 • Ur askan

  Anna Karlins studio har tagit plats i en nedbränd tryckaffär på en bakgata i China Town. Numera sprakar det av nytt liv.

 • Fjords nya hem

  Finska inredningsdesigner Joanna Laajisto har inrett företaget Fjords nya kontor för att kännas som hemma.