Destination design: Moskva

Modern och glamorös metropol med en ständigt närvarande historia. Nya Rum tog den korta flygturen till Moskva och möttes av ståtlig arkitektur, fantastiska matupplevelser och en inspirerande framtidsanda.

Destination design: Moskva

De nyrika och historiefanatikernas stad. Så låter de ofta när Moskva beskrivs. Och visst stämmer det. Moskva är den moderna och glamorösa metropolen med en världskänd historia. Här finns monument och symboler från ett svunnet Sovjet kvar som nu får leva i symbios med glastäckta skyskrapor – båda delar lika rakryggade och stolta. Vad Nya Rum till sin stora glädje fick känna på, var en vibrerande framtidstro hos stadens unga kreatörer. Hur man väljer att tillbringa dagarna i en sådan kontrastrik och komplex stad som Moskva beror förstås på hur lång tid man har till sitt förfogande. Några klassiska måsten på vägen är Röda torget med anslutande Kreml, lyxvaruhuset Gum och Vasilijkatedralen, i vintertid skridskor i Gorkijparken, ryskt bastubad, bunkern Bunker 42 från kalla kriget och balett på Boljsjoteatern. Lägg sedan till mat, shopping och uteliv på det.

text och bild Kajsa Bengtson Bok

062A7049

Här började allt år 1147, vid kanten av Moskvafloden som också gav staden sitt namn. På den tiden var dock Moskva bara ett mindre fort, det vi i dag kallar Kreml, Rysslands maktcentrum. Efter Sovjetunionens upplösning 1991 förblev Moskva huvudstad i Ryska federationen och i samma vända öppnade landet bland annat upp handeln. Ryssarna gjorde sitt bästa för att följa de nya västerländska trenderna inom både mode och design, vilket kanske gick sådär. De hade helt plötsligt tillgång till allt de tidigare suktat efter och släppte på alla gränser. Resultatet  blev vad vi brukar kalla ett ”nyrikt” form av mode som präntat fast bilden av Ryssland som ett land utan smak. I dag ser det annorlunda ut och många unga designer arbetar hårt för att sprida den nya andan. Gosha Rubchinskiy är kanske den främsta men även Vika Gazinskaya, Jenia Kim och A.W.A.K.E är intressanta namn. På butikerna Belif, Kuznetsky Most 20 och SVMoscow samlas unga designer i ropet.

Moskvas moderna konstmuseum ligger i vackra Gorkijparken vid Moskvafloden. Organisationen var ursprungligen inrymd i (och fick sitt namn från) det berömda Bakhmetevsky-bussgaraget. Under 2012 flyttade Garage till Gorkijparken och 2015 välkomnade det sina besökare till sitt första fasta hem, designat av OMA. Detta banbrytande bevarandeprojekt har förvandlat den berömda sovjetiska modernistiska restaurangen Vremena Goda, byggd 1968 till ett modernt museum väl värt ett besök.
Moskvas moderna konstmuseum ligger i vackra Gorkijparken vid Moskvafloden. Organisationen var ursprungligen inrymd i (och fick sitt namn från) det berömda Bakhmetevsky-bussgaraget. Under 2012 flyttade Garage till Gorkijparken och 2015 välkomnade det sina besökare till sitt första fasta hem, designat av OMA. Detta banbrytande bevarandeprojekt har förvandlat den berömda sovjetiska modernistiska restaurangen Vremena Goda, byggd 1968 till ett modernt museum väl värt ett besök.
Café Pushkin Tverskoy Boulevard Café Pushkin kom till efter att den franska kompositören Gilbert Bécaud efter ett besök i Moskva skrev en sång om det imaginära kaféet han kallade Café Pushkin. Franska turister letade i många år förgäves efter detta kafé, vilket inspirerade Andrei Dellos, en konstnär och restauratör med fransk-ryska rötter, att öppna restaurangen som i dag är otroligt välbesökt och det perfekta stället att testa ryska specialiteter på.
Café Pushkin kom till efter att den franska kompositören Gilbert Bécaud efter ett besök i Moskva skrev en sång om det imaginära kaféet han kallade Café Pushkin. Franska turister letade i många år förgäves efter detta kafé, vilket inspirerade Andrei Dellos, en konstnär och restauratör med fransk-ryska rötter, att öppna restaurangen som i dag är otroligt välbesökt och det perfekta stället att testa ryska specialiteter på.

Matkulturen i Moskva är egentligen baserad på råvaror vi i Norden känner igen, men i nya konstellationer. Missa inte traditionella rätter som rödbetssoppan borsjtj, ryska dumplings och de små delikata pannkakorna blinier. För den som gillar sött är medovukha något att släcka törsten med, en ölliknande dryck gjord på honung. Det georgiska köket är utbrett i Moskva och bäst äter du på Dukhan Chitora. Låt inte inredningen avskräcka, här mättas magen med Chatjapuri och du tar själv med vodkan.

Brick Design hotel Spela vinylskivor i loungen, ta en tur på en av hotellets cyklar, sitt vid Lenins gamla stammisbord och bläddra i glossiga magasin. Det endast nio rum stora Brick Design Hotel gör oss inte besvikna och den närproducerade frukosten med lokala specialiteter lägger ribban för dagen nästan oförskämt högt.
Spela vinylskivor i loungen, ta en tur på en av hotellets cyklar, sitt vid Lenins gamla stammisbord och bläddra i glossiga magasin. Det endast nio rum stora Brick Design Hotel gör oss inte besvikna och den närproducerade frukosten med lokala specialiteter lägger ribban för dagen nästan oförskämt högt.
Tehnikum Tehnikum är det perfekta stället att starta eller kanske avsluta Moskvaresan på – enkla rätter med lagom mycket rysk innovation. Avnjut ugnsbakad potatis med gräddfil, dill, kaviar och pocherat ägg i den öppna lokalen där industridetaljer och stora väggmålningar samspelar med originalstuckatur i taket.
Tehnikum är det perfekta stället att starta eller kanske avsluta Moskvaresan på – enkla rätter med lagom mycket rysk innovation. Avnjut ugnsbakad potatis med gräddfil, dill, kaviar och pocherat ägg i den öppna lokalen där industridetaljer och stora väggmålningar samspelar med originalstuckatur i taket.
MelnikovHouse
Ryska arkitekten Konstantin Melnikovs eget bostadshus från 1927.

För den som intresserar sig för arkitektur finns inte bara vackra kupoler och skyskrapor i spegelglas. Moskva myllrar av arkitekturpärlor att spana på från gatan. Nya Rums favorit är Melnikovs hus – den erkände ryska arkitekten Konstantin Melnikovs eget bostadshus från 1927 som du hittar i närheten av gågatan Ul. Arbat.

Tunnelbanan i Moskva är en upplevelse i sig. Stationen Komsomolskaya i öst är helt klart på topp tre bland stadens mest pompösa. Glittrande kristallkronor. marmorpelare och ett Leninmonument. En enkelresa kostar sju kronor så här snackar vi valuta för pengarna.
Tunnelbanan i Moskva är en upplevelse i sig. Stationen Komsomolskaya i öst är helt klart på topp tre bland stadens mest pompösa. Glittrande kristallkronor. marmorpelare och ett Leninmonument. En enkelresa kostar sju kronor så här snackar vi valuta för pengarna.
Georgy Troyan, förra årets vinnare av priset ”Silver Triangle” som Rysslands bästa kock, leder köket på nyöppnade restaurangen Severyane. På menyn finns rätter som ungsbakad aborre med rädisor marinerade i bläckfiskbläck och citronskum, och kittlar både nervsystemet och smaksinnet.
Georgy Troyan, förra årets vinnare av priset ”Silver Triangle” som Rysslands bästa kock, leder köket på nyöppnade restaurangen Severyane. På menyn finns rätter som ungsbakad aborre med rädisor marinerade i bläckfiskbläck och citronskum, och kittlar både nervsystemet och smaksinnet.

Att rekommendera folk ner i tunnelbanan hör inte till vanligheten men i Moskva är det ett av stadens triumfkort. Den är både enkel och billig att åka och ruskigt tjusig. Nya Rum tog svängen förbi Komsomolskaya ut mot kitschmarknaden Izmailovo  market och blev fast ett par avgångar i kast med att fånga den smäktande stationen klädd i kristallkronor, marmorpelare och statyer från Sovjetunionen.

Kan någon snälla skicka över en tårbit från Friends Forever till min födelsedag? Här gör du rätt i att boka bord om du inte som vi tar med tårtan ut i parken. Trång och stimmig New York-känsla med en ständigt ångande espressomaskin och ett brett brunchutbud.
Kan någon snälla skicka över en tårbit från Friends Forever till min födelsedag? Här gör du rätt i att boka bord om du inte som vi tar med tårtan ut i parken. Trång och stimmig New York-känsla med en ständigt ångande espressomaskin och ett brett brunchutbud.
Hem till nischade avantgardenamn som Vetements, Rick Owens och Maison Margiela, är SV Moscow en av den ryska huvudstadens måsten för streetfantaster. Och knappst förvånande att personalen är löjligt snyggt klädda.
Hem till nischade avantgardenamn som Vetements, Rick Owens och Maison Margiela, är SV Moscow en av den ryska huvudstadens måsten för streetfantaster. Och knappast förvånande att personalen är löjligt snyggt klädda.

Kvällen tillbringar vi sedan vid Red October, den före detta chokladfabriken som numera huserar både barer, designstudior och restauranger. Strelka bar är den mest kända på ön och en del av design- och arkitekturcentrumet med samma namn. Längre upp längs Moskvafloden ligger Art Play, ännu en samlingsplats för design och kultur som numera tar upp ett helt kvarter med butiker, kaféer och gallerier. Så – om du inte förväntar dig en glatt leende servitris eller varma vindar är Moskva en upplevelse utöver allt annat. Och vad du än gör – glöm inte visumet med en officiell inbjudan från Ryssland. Putin? Pretty please?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Design och inspiration

 • Destination design: Moskva

  Modern och glamorös metropol med en ständigt närvarande historia. Nya Rum tog den korta flygturen till Moskva och möttes av ståtlig arkitektur, fantastiska matupplevelser och en inspirerande framtidsanda.

 • Där Hälsingland möter världen

  Ylva Ceder är aktuell med Confluence, en serie konstverk kring det svenska kulturarvet och interkulturellt utbyte.

 • Kombinera mera

  Nya Rum älskar färg – och särskilt i härliga kombinationer. Här är våra absoluta favoritkombos just nu!

 • Handtuftat hos Acne Studios

  Brittiska fomrgivaren Max Lamb har tillsammans med Kasthall skapat mattor till Acne studios flaggskeppbutik i New York. En butik med hårda material som guld och sten har med de blå handvävda mattorna fått en mjuk och välkomnande atmosfär.