På andra sidan tekniken

Philip Warkander om friheten att logga av, checka ut och gå på stan i lycratights.

På andra sidan tekniken

krönika webb2 omslag

DE SENASTE ÅREN har modevärlden präglats av primärt två buzzwords, ”sport” och ”tech”. Ofta har de använts i kombination med varandra, och ivriga förespråkare har menat att det vi ser nu är början på vad som kommer bli en omvälvande revolution av hur vi använder kläder i vår vardag. Skor som kan kopplas till sökare och berätta för familjemedlemmar var vi befinner oss, klockor med e-postkonton och tröjor som ständigt tar pulsen är bara några exempel på den typ av plagg som vi alla inom en snar framtid förutspås behöva. Inom inredningsvärlden finns det givna paralleller: högtalare ska länkas till telefoner och belysning kunna styras digitalt och på håll. Många är de konsulter som tjänar pengar på att propagera för ett tätare samarbete mellan teknikbransch och formvärld.

Säkert är det så att de högljudda trendanalytikerna delvis har rätt. Rent estetiskt präglas till och med lyxmodet numera av sporttrenden. Till och med Chanel har gjort gymnastikskor enligt haute couturens alla regler. Lycratights och färgglada sneakers syns inte bara i löpspåret utan också i stadsrummet. Personligen har jag ingenting emot den här delen av utvecklingen, tvärtom uppskattar jag den nya, avslappnade sportestetiken. Vem vill inte gå omkring i sköna springshorts året om? Dessutom tycker jag att det kan vara riktigt snyggt. Däremot är jag mer tveksam till nyttan av att kunna styra mina sänglampor med hjälp av en fjärrkontroll, eller att se exakt var i staden min sambo parkerat sina skor.

 

“Jag är mer tveksam till nyttan av att kunna styra mina sänglampor med en fjärrkontroll, eller att se exakt var i stan min sambo parkerat sina skor.”

 

Ungefär för ett år sedan kopplade jag bort e-postinkorgen från min telefon. Jag var trött på det ständiga plingandet och ville ha tillbaka en tydlig gräns mellan arbete och fritid. De senaste veckorna har jag gått steget längre: Jag har begränsat min närvaro i sociala medier till stunden jag dricker mitt morgonkaffe. Då gör jag ett svep, innan jag stänger av apparna för resten av dagen.

Min personliga samtidanalys går därför stick i stäv med trendspanarnas. Jag tror den riktiga nystarten sker när vi loggar av, kopplar bort och checkar ut. När vi tar på oss skor som inte är uppkopplade till internet, och när vi tar en joggingrunda utan att mäta exakt hur många kilometer vi avverkat. Vi promenerar och springer när vi orkar och har lust, och vi åker på semesterresor utan att känna behov att visa kollegorna där hemma hur vackra solnedgångarna är eller hur läskande pooldrinkarna kan vara. Ibland är det helt enkelt mer meningsfullt att vara tyst, än att berätta för alla var vi är, vad vi äter och vem vi träffar •


Philip Warkander är doktor i modevetenskap vid Lunds universitet och flitig skribent inom ämnet. 2017 kom han ut med boken Sista skriket, en bok om mode, död och erotik, skriven tillsammans med Emma Veronica Johansson.


 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Designprofilen