Tillbaka till tygfabriken

Studio Modijefsky förvandlade den gamla tygfabriken till het restaurang och kafé i Amsterdam.

Tillbaka till tygfabriken

Text Sandra Gustafsson Foto Maarten Willemstein

 

Amsterdam har blivit med ny kulinarisk destination. Precis intill centralstationen, i ett av stadens livligaste kvarter, har restaurangen Wyers och den tillhörande kaffe- och donutshoppen Miss Louisa slagit upp sina portar. Lokalerna tillhörde tidigare den holländska tygfirman Firma Wyers, som drevs av JP Wyers – pappa till fyra döttrar, där den yngsta i skaran hette Louisa. Inredningsarkitekterna på Amsterdam-baserade Studio Modijefsky valde att omfamna detta arv och använde just det som inspiration och språngbräda för det fortsatta arbetet.

WYERS_03

WYERS_06 kopia

Såväl detaljer som material försöker flörta med platsens arbetarursprung. Mörkt trägolv har lagts i fiskbensparkett för att efterlikna väv, sittplatserna påminner om högar av tygrullar och restaurangens logga har en synål som genomborrar mellanbokstaven ”E”. Studio Modijefsky har valt att jobba med en varm färgpalett och många naturliga drag – som det mörka träet, den vita baren i marmor och de läderklädda stolarna. Olivgrönt, elefantgrått och jordig ockra kombineras på ett vackert och effektfullt vis som ger djup åt den övriga inredningen. Restaurangen och kaffeshoppen möts genom det gråmålade taket med sina synliga ledningar och rör – vilka påminner ytterligare om platsens gedigna arv och historia •

MISS LOUISA_02

WYERS_21


Restaurant Wyers
Var: Amsterdam, Nederländerna.
Färdigställd: 2017.
Av: Studio Modijefsky.
Baserade i: Amsterdam, Nederländerna.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Arkitektritat

 • En geometrisk uppdatering

  Med inspiration hämtad från det toscanska landskapet och en stark koppling mellan arkitektur och trädgård, fick det historiska huset Hatherlie i Melbourne en unik uppdatering.

 • Ur askan

  Anna Karlins studio har tagit plats i en nedbränd tryckaffär på en bakgata i China Town. Numera sprakar det av nytt liv.

 • Fjords nya hem

  Finska inredningsdesigner Joanna Laajisto har inrett företaget Fjords nya kontor för att kännas som hemma.

 • Lager på lager

  Oväntat, skönt och feminint. Det är svårt att värja sig mot Barbara Ghidonis inredning. Vi kikar in i hennes hem i Milano.