Där Hälsingland möter världen

Ylva Ceder är aktuell med Confluence, en serie konstverk kring det svenska kulturarvet och interkulturellt utbyte.

Där Hälsingland möter världen

Den 15 november öppnade svenska konstnären Ylva Ceder sin tredje separatutställning på Wetterling Gallery i Kungsträdgården. I serien Confluence presenteras nya målningar med högst aktuella frågeställningar kring det svenska kulturarvet och interkulturellt utbyte.

WG_Ceder_The-Festivity-Room

Ylva Ceder har blivit känd för sina minutiösa målningar av vardagsmiljöer. Hennes bildvärld är den som vi dagligen upplever, men sällan lägger märke till: korvkiosker och förortscaféer, tågstationer och tandläkarmottagningar. Platser som besöks frekvent, men som ändå utstrålar en märklig anonymitet och ödslighet. I sin nya serie Confluence bygger Ylva Ceder vidare på sitt intresse för vardagens estetik, samtidigt som hon undersöker det svenska kulturarvet närmare och reflekterar kring kulturell identitet i sina olika yttringar. 

WG_Ceder_-The-Festivity-Room-of-Antara-and-Abla

Ylva har ägnat hela Confluence-serien åt traditionella Hälsingegårdar och kyrkor i Hälsingland, Uppland och Dalarna. Dessa gårdar har traditionella väggmålningar gemensamt – vilka Ylva senare har bytt ut mot motiv med ursprung i Mellanöstern, samt motiv som visar fiktiva möten mellan gestalter från olika kulturer och religioner. Inspirationen har Ylva hämtat från sina resor i Mellanöstern samt i litteratur och samtal med olika forskare. 

WG_Ceder_Angles

Ylva är intresserad av hur traditionella mönster och dekorationer i Sverige faktiskt hänger ihop med utsmyckningstraditioner i andra kulturer samtidigt som hon är mån om att målningarna inte är akademiska studier utan behåller en öppenhet som ger betraktaren utrymme att tolka och hitta en egen poesi i ljus, färg och form.

– Ylvas nya och modiga grepp gör hennes målningar oerhört viktiga och intressanta i en tid där det pratas mycket om kulturella identiteter och där vi samtidigt ser en protektionism på framfart som förnekar en lång tradition av kulturellt utbyte, framför allt med Mellanöstern, säger Simone Schmid, Gallery Director på Wetterling Gallery. 

Utställningen pågår mellan den 15 november och 22 december 2017.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Design och inspiration

 • Destination design: Moskva

  Modern och glamorös metropol med en ständigt närvarande historia. Nya Rum tog den korta flygturen till Moskva och möttes av ståtlig arkitektur, fantastiska matupplevelser och en inspirerande framtidsanda.

 • Där Hälsingland möter världen

  Ylva Ceder är aktuell med Confluence, en serie konstverk kring det svenska kulturarvet och interkulturellt utbyte.

 • Kombinera mera

  Nya Rum älskar färg – och särskilt i härliga kombinationer. Här är våra absoluta favoritkombos just nu!

 • Handtuftat hos Acne Studios

  Brittiska fomrgivaren Max Lamb har tillsammans med Kasthall skapat mattor till Acne studios flaggskeppbutik i New York. En butik med hårda material som guld och sten har med de blå handvävda mattorna fått en mjuk och välkomnande atmosfär.