Handtuftat hos Acne Studios

Brittiska fomrgivaren Max Lamb har tillsammans med Kasthall skapat mattor till Acne studios flaggskeppbutik i New York. En butik med hårda material som guld och sten har med de blå handvävda mattorna fått en mjuk och välkomnande atmosfär.

Handtuftat hos Acne Studios

Det globala designföretaget Kasthall har fått uppdraget att utveckla unika mattor för Acne Studios. Designen är skapad av den brittiska formgivaren Max Lamb. Ett nära och kreativt samarbete mellan Acne Studios och Kasthall resulterade i handtuftade konsthantverk med en nytänkande mönsterbild i skiftande blå toner.

1

Genom åren har Kasthall utvecklat specialprodukter för några av världens största modehus, bland andra Chanel, Dior och Yves Saint Laurent. När Acne Studios skulle öppna sin globala flaggskeppsbutik på Madison Avenue i New York fick den brittiska konstnären och formgivaren Max Lamb uppdraget att formge mattor.

Kasthall_for_Acne_Studios1

– Vi hämtar inspiration från flera olika områden där konst och mode är viktiga inspirationskällor. Detta är ett prestigeuppdrag för Kasthall och vi är väldigt stolta över att Acne Studios, Sveriges mest framstående modeföretag, och Max Lamb, ledande internationell designer väljer Kasthall. Det har varit ett kreativt och nära samarbete på plats i fabriken i Kinna, där utgångspunkten har varit en tydlig vision från Acne Studios i kombination med Max Lambs uttrycksfulla designspråk, säger Eva Boding, vd på Kasthall.

Kasthall_for_Acne_Studios7-4

Samarbetet inleddes under 2016 då Max Lamb tillsammans med Acne Studios team besökte Kasthalls designstudio och ateljé i Kinna för en workshop. Under workshopen presenterade Kasthall olika garntyper och tekniker. Mattornas färgskiftningar skapades med en unik infärgningsmetod framtagen av Max Lamb där färgen skvätts och sprejas på garnet med hjälp av petflaskor. Resultatet blev en ny infärgningsprocess där varje matta får en egen unik mönsterbild. Mattorna handtuftades i ateljén och har även givits ett unikt avslut i form av fransar i två olika höjder.

Kasthall_for_Acne_Studios4

– Jag ville visa storheten med att Acne Studios öppnar på Madison Avenue. Därför arbetade jag mycket med guld. Till guldet behövdes ett mjukare element och det var då Kasthall kom in i bilden. Samarbetet har varit ett rent nöje eftersom både Acne Studios och Kasthall har samma svenska designreferenser, men med två helt olika utgångspunkter. Och mattorna blev fantastiska, säger Jonny Johansson, kreativ regissör på Acne Studios.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Design och inspiration

 • Destination design: Moskva

  Modern och glamorös metropol med en ständigt närvarande historia. Nya Rum tog den korta flygturen till Moskva och möttes av ståtlig arkitektur, fantastiska matupplevelser och en inspirerande framtidsanda.

 • Där Hälsingland möter världen

  Ylva Ceder är aktuell med Confluence, en serie konstverk kring det svenska kulturarvet och interkulturellt utbyte.

 • Kombinera mera

  Nya Rum älskar färg – och särskilt i härliga kombinationer. Här är våra absoluta favoritkombos just nu!

 • Handtuftat hos Acne Studios

  Brittiska fomrgivaren Max Lamb har tillsammans med Kasthall skapat mattor till Acne studios flaggskeppbutik i New York. En butik med hårda material som guld och sten har med de blå handvävda mattorna fått en mjuk och välkomnande atmosfär.