Plastic fantastic

Det italienska möbelföretaget Kartell är väl känt för sina produktioner i plast. De har sedan starten år 1949 tagit materialet till oväntade höjder. I år firar designikonen Componibili 50 år och vi hör med Lorenza Luti vad som ligger bakom succén.

Plastic fantastic

Det italienska möbelföretaget Kartell är väl känt för sina industriella produktioner i plastmaterial. De har sedan starten år 1949 i Italien, tagit plasten till oväntade höjder. Till en början var Kartells plastdetaljerna kanske något mindre iögonfallande då de producerades som tillbehör för Fiats takräcke. Annat är det idag. Trogna designern Philippe Starck är ett säkert kort och tillsammans med nya samarbetspartners som bröderna Bouroullec och Patricia Urquiola blir det allt annat än likriktat eller tråkigt. Nya Rum tog ett snack med Kartells Lorenza Luti om varumärkets nyheter och kära designklassiker.

47108014526_01
Componibili

Förvaringsmöbeln Componibili fyller 50 år, vad skulle du säger ligger bakom dess succé?

– Jag tror den är så framgångsrik för att den kommunicerat den innovativa anda som Kartell står för, på ett unikt och spännande sätt. Designen är flexibel och har en förmåga att förändras med tiden, det gör att den har varit aktuell under så många år. Den vill förändras och utvecklas och svarar bra på nya kollektioner den fått vara en del av.

©TommasoGesuato_LORENZA LUTI24516
Lorenza Luti

Vad är så fantastiskt med plast?

– Plast är ett material som har oväntat mycket möjligheter och är öppen för olika tolkningar. Vi har i flera år nu arbetat med det här utmanande materialet och försökt hitta nya spännande lösningar. 2014 firade vi 15 år transparent design och påminde oss själva om den enorma tekniska, estetiska och kulturella utmaning det var att lansera Phillippe Starcks design 1999. Kartell var det första företaget i världen att använda polykarbonat för möbeltillverkning, vi trodde då och gör det fortfarande, att polykarbonat kan bli framtidens material: det är lika transparent som glas, okrossbart, giftfritt och hållbart mot yttre påverkan.

PLANET_03

I vår lanserar Kartell flera nyheter, Nya Rums två favoriter är lampan Planet och stolen Piuma. Planet, designad av Tokujin Yoshioka är en kollektion bestående av en taklampa och två bordslampor. Den ovala formen och diamantliknande yta skapar fina reflektioner med ett levande ljus. Lampan finns i tre färger – grå med svart fot, gul med fot i guld och en transparent med kromad fot.

PIUMA_06

Bakom stolen Piumas avskalade design ligger tre års intensiv forskning för att lyckas använda en kombination aldrig tidigare använd inom möbelindustrin för att ge förhöjd hållbarhet och lätthet. En blandning material lånad från fordon- och flygindustrin. Tack vare den nya tekniken har Kartell lyckats minska stolen tjockleken till bara någon millimeter (2 mm som mest) vilket resulterar i en ultralätt stol. Tack vare denna ovanliga materialblandning, är inte bara Piuma extremt lätt och smal, men också slitstark, flexibel och lämpar sig bra för utomhusbruk.

MULTIPLO_08


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Design och inspiration

 • Destination design: Moskva

  Modern och glamorös metropol med en ständigt närvarande historia. Nya Rum tog den korta flygturen till Moskva och möttes av ståtlig arkitektur, fantastiska matupplevelser och en inspirerande framtidsanda.

 • Där Hälsingland möter världen

  Ylva Ceder är aktuell med Confluence, en serie konstverk kring det svenska kulturarvet och interkulturellt utbyte.

 • Kombinera mera

  Nya Rum älskar färg – och särskilt i härliga kombinationer. Här är våra absoluta favoritkombos just nu!

 • Handtuftat hos Acne Studios

  Brittiska fomrgivaren Max Lamb har tillsammans med Kasthall skapat mattor till Acne studios flaggskeppbutik i New York. En butik med hårda material som guld och sten har med de blå handvävda mattorna fått en mjuk och välkomnande atmosfär.