Skissernas Museum

Skissernas museum i Lund slår upp dörrarna igen efter en omfattande renovering, här ligger fokus på den konstnärliga kreativa processen. Nya Rum har pratat med museichef Patrick Amsellem om nu och då.

Skissernas Museum

Konst debatteras ofta och vilt. För vad tittar vi egentligen på när vi ser ett färdigt konstverk? Nyckeln till förståelse ligger ofta i den kreativa processen. Något Skissernas Museum i Lund tar vara på. Museet, som grundades 1934, har fått ett ordentligt ansiktslyft och består idag av sammanlänkade byggnader från sex olika epoker. Den senaste tillbyggnaden, ritad av arkitektbyrån Elding Oscarson, tornar upp sig ut mot museets skulpturpark med en ny entré, museibutik och restaurang. Under invigningssäsongen visas tre separatutställningar med den Amerikanska streetart konstnären Swoon, den Parisbaserade Charlotte von Poehl, samt med en av Sveriges mest kända konstnärer, Andreas Eriksson. Nya Rum har pratat med museichef Patrick Amsellem om då och nu.

Foto: Peo Olsson

Vad har ni fokuserat på under förnyelsearbetet? 

Att museet ska uppfylla sin potential har varit ledstjärnan för arbetet. Museet är en riktig skattkammare med ett unikt fokus och en samling som håller hög kvalitet. På många olika plan – arkitektoniska tillägg, ny presentation av samlingen och inte minst digitalisering av verken – gör vi nu museet betydligt mer tillgängligt.

Foto: Johan Persson
Foto: Johan Persson

Vad är skillnaden då och nu?

Vi har nu för första gången tagit ett helhetsgrepp om museet. Museet får en ny entré med restaurang och butik och vi skapar ett helt nytt vackert rum för aktiviteter och evenemang. Museet har också fått en ny grafisk profil och en välbehövlig ny hemsida. Samtidigt har vi arbetat intensivt med samlingen och förmedlingen. Vi har rustat upp utställningssalarna, restaurerat många konstverk och presenterar samlingen på ett delvis nytt sätt. Vi avslutar också ett omfattande digitaliseringsprojekt som i förlängningen ska göra konsten mer tillgänglig.

Varför finns ett skissernas museum? 

På Skissernas Museum står skissens roll i den konstnärliga processen i centrum. Sedan 1934 har museet samlat skisser i många olika material till konstverk skapade för offentliga platser som torg, rådhus och skolor. Skisserna ger en inblick i konstnärers arbetsmetoder, hur idéer utforskas och konstverk tar form. Utöver att visa skissens betydelse som kreativt verktyg speglar också samlingen estetiska värderingar och förhållandet mellan konst och samhälle. Många frågor kring konst i offentliga rum är lika viktiga idag som i början av förra seklet och diskussionen kring såväl dessa som de konstnärliga uttrycken bidrar till en förståelse för de ibland konfliktfyllda och debatterade förlopp som ligger bakom gestaltningen av gemensamma rum.

Vad är så spännande med just skisser och kreativa processer? 

Att skissa är något många gör, inte bara konstnärer och arkitekter utan de flesta som någon gång har ett problem att lösa eller vill utveckla en idé. Skissen är ett kreativt redskap som hjälper oss att testa olika vägar och hitta en lösning.

Skissernas museum: Skissernas Museum, som är en del av Lunds universitet, är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst. I samband med nylanseringen så har de 36 000 verken digitaliserats för att på sikt öka tillgängligheten och museet har även tagit tillfället i akt och nyinstallerat alla rum för att verkligen lyfta fram den unika samlingen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Arkitektritat

 • En geometrisk uppdatering

  Med inspiration hämtad från det toscanska landskapet och en stark koppling mellan arkitektur och trädgård, fick det historiska huset Hatherlie i Melbourne en unik uppdatering.

 • Ur askan

  Anna Karlins studio har tagit plats i en nedbränd tryckaffär på en bakgata i China Town. Numera sprakar det av nytt liv.

 • Fjords nya hem

  Finska inredningsdesigner Joanna Laajisto har inrett företaget Fjords nya kontor för att kännas som hemma.

 • Lager på lager

  Oväntat, skönt och feminint. Det är svårt att värja sig mot Barbara Ghidonis inredning. Vi kikar in i hennes hem i Milano.