Upphöjd design

Från galleriet in i vardagsrummet. Piedestalen har till vår stora förtjusning äntligen tagit plats i våra hem. Matti Carlsson Maker står bakom de stilrena piedestalerna i betong och mdf som inte bara ger dina finaste prylar väl förtjänt uppmärksamhet utan tillför också något oväntat och elegant till interiören.

Upphöjd design

Piedestal – ett föremål vars syfte är att lyfta fram något annat. Kan ett sådant föremål även ha ett värde i sig? Ordet piedestal kommer från pelarhelgon, en sorts kristen asket, vanligt i Syrien och Palestina, som under 400- och 500-talet bedrev sina botövningar uppe på pelare, mellan 3 och 18 meter höga. Högst upp fanns en plattform med en liten hydda och dit en stege ledde upp. Pelaren tjänade samtidigt som predikstol, eftersom styliterna ofta drog till sig besökare som lyssnade till deras förkunnelse.

Hornsgatan 62 08
Foto: Andy Liffner
Hornsgatan 62 04
Foto: Emily Laye

– Piedestalen som objekt har länge bara förknippats med museer och gallerier men i takt med att växterna fått en allt mer central roll i våra inredningar har den klassiska blompiedestalen smugit sig in i våra hem igen. Från det är steget inte långt att använda en klassisk piedestal, berättar Matti Carlsson som ligger bakom varumärket Matti Carlsson Maker som skapar piedestaler för hemmet.

MattiJeep
Matti Carlsson

Matti har en bakgrund inom ljud och har under flera år drivit en studio som arbetar med ljud för tv-serier och filmer, via studion har han också skapat högtalare och produkter relaterade till ljud. Senaste åren har det dock blivit allt mer inredningsrelaterade uppdrag och produkter. Piedestalerna är en del av det.
– Jag tycker själv om produkter och möbler som är unika, gjorda i mindre skala och ingen är exakt den andra lik. Piedestalerna i strukturerad betong växte fram ur ett inredningsuppdrag till en kund och med tiden tog jag fram fler höjder och storlekar samt även en lite “billigare” piedestal-variant i målad mdf. Alla görs för hand av mig. Piedestalen gör sig fin både allena och i grupp, med växter eller med ett objekt man tycker mycket om och vill lyfta fram. Piedestalerna i strukturerad betong är även fina som ett objekt i sig, eller som tillfällig avkastningsyta för böcker och andra ting. Jag använder lägre piedestaler intill soffan för just det, har två utan något på, samt klassiska i gråmålad mdf med växter. En piedestal är en allmöbel som tillför djup i ett rum, och man kan använda den precis som man vill, berättar Matti.

pied_n_gr_cuople-700x1050
Foto: Andy Liffner

Idag har gränsen mellan hem, jobb och publika platser suddats allt mer ut. Restauranger ska kännas som köket hemma och vardagsrummet fylls likt ett galleri med tavlor och skulpturer. Även om piedestalen har ett enkelt utryck så har den nu fått ett viktigt designvärde. Den fungerar inte längre bara som bärare av något annat utan är minst lika viktig som föremålet den bär. Mattis piedestaler har ett rent formspråk, görs i betong och mdf, ”så småningom kommer en serie i ett helt annat material” meddelar dock Matti. Produkter från Matti Carlsson Maker finns att köpa via Tictail, Fantastic Frank och inom kort via agenten Typeo.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Design och inspiration

 • Destination design: Moskva

  Modern och glamorös metropol med en ständigt närvarande historia. Nya Rum tog den korta flygturen till Moskva och möttes av ståtlig arkitektur, fantastiska matupplevelser och en inspirerande framtidsanda.

 • Där Hälsingland möter världen

  Ylva Ceder är aktuell med Confluence, en serie konstverk kring det svenska kulturarvet och interkulturellt utbyte.

 • Kombinera mera

  Nya Rum älskar färg – och särskilt i härliga kombinationer. Här är våra absoluta favoritkombos just nu!

 • Handtuftat hos Acne Studios

  Brittiska fomrgivaren Max Lamb har tillsammans med Kasthall skapat mattor till Acne studios flaggskeppbutik i New York. En butik med hårda material som guld och sten har med de blå handvävda mattorna fått en mjuk och välkomnande atmosfär.