Arne Jacobsen-ikon får nya former

Världens första designhotell, Radisson Blu Royal i Köpenhamn, ska renoveras omfattande. Målet är att skapa en samlingsplats för dansk design, samtidigt som det ikoniska hotellet fortsätter vara lika funktionellt och elegant som när Arne Jacobsen utformade det för 56 år sedan.

Arne Jacobsen-ikon får nya former

Under de kommande åren kommer världens första designhotell, Radisson Blu Royal i Köpenhamn, genomgå en betydande modernisering. Målet är att skapa en samlingsplats för dansk design, samtidigt som det ikoniska hotellet fortsätter vara lika funktionellt och elegant som när Arne Jacobsen utformade det för 56 år sedan.

nyarum_01

– Vi är extremt stolta över vårt arv. Den kommande renoveringen är inspirerad av Arne Jacobsens inställning till design: kombinationen av funktionalitet och elegans, berättar Tom Flanagan, Area Vice President Nordics på Rezidor Hotel Group.

Rezidor Hotel Group planerar renoveringen, som påbörjas under 2016, tillsammans med danska designers och arkitekter. Hotellrum, mötes- och konferenslokaler, lobby och restaurang kommer att förnyas steg för steg, så att gästerna kan fortsätta njuta av hotellet genom hela renoveringsperioden.

Arne Jacobsen designade några av världens mest älskade klassiker, bland annat fåtöljerna Egg och Swan, i och med skapandet av just Royal Hotel i Köpenhamn. Den danska designen kommer fortsätta att vara kärnan i hotellets renovering, som syftar till att återskapa den banbrytande designupplevelse som Jacobsen tog fram för nästan 60 år sedan.

rooms_1_1280x960

Radisson Blu Royal Hotel byggdes av SAS och varenda detalj designades av Arne Jacobsen, från fasad och möblering till restaurangens bestick. Hotellet slog upp sina portat 1960 och var Danmarks första skyskrapa och världens första designhotell.

– Hotellets design känns än i dag modern och är ett fint exempel på samtida dansk arkitektur. Vi har inga planer på att förändra det, utan vill tillsammans med lokala designers och arkitekter återuppliva den ikoniska känslan av Jacobsens design genom moderniseringen av hotellet samt lyfta några av hans andra, lite mindre kända, designklassiker, säger Flanagan.

Ett av hotellets rum kommer förbli orört under hela renoveringen – rum 606. 606 är ett av världens mest kända och fotograferade hotellrum, och ska alltså bevaras precis så som Arne Jacobsen designade det 1960.

Text Sandra Gustafsson Foto Rezidor Hotel Group


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Arkitektritat

 • En geometrisk uppdatering

  Med inspiration hämtad från det toscanska landskapet och en stark koppling mellan arkitektur och trädgård, fick det historiska huset Hatherlie i Melbourne en unik uppdatering.

 • Ur askan

  Anna Karlins studio har tagit plats i en nedbränd tryckaffär på en bakgata i China Town. Numera sprakar det av nytt liv.

 • Fjords nya hem

  Finska inredningsdesigner Joanna Laajisto har inrett företaget Fjords nya kontor för att kännas som hemma.

 • Lager på lager

  Oväntat, skönt och feminint. Det är svårt att värja sig mot Barbara Ghidonis inredning. Vi kikar in i hennes hem i Milano.