En geometrisk uppdatering

Med inspiration hämtad från det toscanska landskapet och en stark koppling mellan arkitektur och trädgård, fick det historiska huset Hatherlie i Melbourne en unik uppdatering.

En geometrisk uppdatering

Det är i den trendiga Melbourneförorten Fitzroy vi hittar det viktorianska huset Hatherlie, byggt under sent 1800-tal åt Samuel Lazarus, en finansman som spelade en viktig roll i Australiens historia. Bland annat bevittnade han och skrev om det omvälvande skatteupproret Eureka Stockad och var även jurymedlem under den legendariska brottslingen Ned Kellys rättegång. Ett hus som bär på mycket historia, kort sagt. Det är beläget på en kulle, kantas av pinjeträd på sin ena sida och har en tillbyggnad i tegelsten på den andra, vilket skapar en utmärkande siluett på den långa gatan.

AndrewSimpson_NthFitz_smg_B1I9241

AndrewSimpson_athFitzB002

Uppdraget
De nya ägarna ville bygga ut huset och utnyttja den stora tomten bättre. Paret älskar allt som har med Italien att göra, i synnerhet det toskanska landskapet där de gifte sig. En del av husets egenskaper påminde dem om ståtliga italienska 1400-talshus: från placeringen högt uppe på en kulle, till den centrerade gården, närvaron av vatten – då huset från början hade en pool – och inte minst pinjeträden som kantar ena sidan av trädgården. Omgörningen och den nya byggnaden har sin grund i dessa egenskaper. Arkitekterna inspirerades också av den italienske arkitekten Leon Battista Alberti, som alltid betonade vikten av ett samspel mellan arkitektur och landskap.

AndrewSimpson_NthFitz_smg_B1I9276

AndrewSimpson_NthFitz_smg_B1I9014

Utmaningen
Det var viktigt på ett smidigt sätt föra samman det kulturmärkta huset med den moderna tillbyggnaden. Här spelade landskapsarkitekturen en viktig roll. Arkitekterna hade ett nära samarbete med byrån Renata Fairhall Garden Designs, och tillsammans skapade de en miljö där gränsen mellan huset och trädgården nästan suddas ut. Rummen och de olika nivåerna i trädgården överlappar varandra och skapar stigar som leder en runt om i hemmet på ett harmoniskt sätt. Den främre delen av huset förblev orörd men tillbyggnaderna från mitten av 1900-talet, inklusive poolen, revs. Tack vare tillbyggnaden kunde vardagsrummet, köket och matsalen förlängas och de byggde även utrymme för arbetsrum och tvättrum.

AndrewSimpson_NthFitz_smg_B1I9101

AndrewSimpson_NthFitz_smg_B1I9193

Resultatet
Arkitekterna använde främst naturliga material som massivt cederträ på väggarna och takstuckaturen samt massiv amerikansk ek för snickerierna och golvbrädorna. Bänkskivorna och stänkskydden är i betong, handfaten är handgjorda i mässing, stenläggningen i kalksten och fasadbeklädnaden i ask. Husets geometriska form skapar en spännande känsla av rumslighet och förstärker trädgårdens olika nivåer. Det förlängda vardagsrummet är konstruerat som återspegling av sadeltaket på det viktorianska husets främre fasad, och den upphöjda grunden ger bättre utsikt över trädgården. Det är också en koppling till kullen huset ligger på. Istället för poolen byggde arkitekterna en damm som omger det nya, förlängda köket. På så sätt har vatten fortfarande en stark närvaro i huset. Hatherlie är en högst samtida uppdatering där man respekterat det ursprungliga husets historia men också vågat ta ut svängarna och skapa något som sticker ut.

AndrewSimpson_NthFitz_smg_B1I8546AndrewSimpson_NthFitz_smg_B1I8498

Text: Mia Masnic Foto: Shannon McGrath


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *



Arkitektritat

  • AndrewSimpson_NthFitz_smg_B1I9241 En geometrisk uppdatering

    Med inspiration hämtad från det toscanska landskapet och en stark koppling mellan arkitektur och trädgård, fick det historiska huset Hatherlie i Melbourne en unik uppdatering.

  • ANNAKARLIN_041018_SHOT_14_040_RETOUCHED_FLAT (kopia) Ur askan

    Anna Karlins studio har tagit plats i en nedbränd tryckaffär på en bakgata i China Town. Numera sprakar det av nytt liv.

  • Fjord25104_Final_Hires-2000x1333 Fjords nya hem

    Finska inredningsdesigner Joanna Laajisto har inrett företaget Fjords nya kontor för att kännas som hemma.

  • 159A9938 Lager på lager

    Oväntat, skönt och feminint. Det är svårt att värja sig mot Barbara Ghidonis inredning. Vi kikar in i hennes hem i Milano.