Danska kustpärlan

På Själlands norra udde har Norm Architects förvandlat ett semesterhus till ett modernt boende med utsikt över ett vykortsvackert kustlandskap.

Danska kustpärlan

På Själlands norra udde har Norm Architects förvandlat ett gammalt semesterhus till ett modernt boende med utsikt över ett vykortsvackert kustlandskap. Här har gränsen mellan ute och inne nästintill suddats ut.

NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_42

NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_36

Bohemisk barfotakänsla och avskalad lyx finner varandra i det renoverade och moderniserade kusthemmet i ett lugnt och avskilt hörn av Danmark. Bakom projektet står prisbelönta arkitektstudion Norm Architects som lyckats omvandla en dansk sommarstuga till ett japanskt zentempel med subtila designelement.

NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_13

NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_15

Norm Architects har gjort vad de kallar en inredningsrenovering på den danska landsbygden. Lokaliserad i oexploaterad natur på norra Själland, norr om Köpenhamn, kallar de vackra naturscenerna till sköna och långsamma dagar vid havet.

NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_8

NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_12

– Kunden hade ett fantastiskt hus på Själlands udde i Danmark. De var väldigt nöjda med husets utsida, men kände att huset inifrån inte reflekterade den omgivande vildmarken. Därför blev vår uppgift att förvandla färgschema och inredning i huset, berättar ansvariga arkitekten Linda Korndal.

NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_2

– Att börja från början är ofta lättare än att försöka anpassa till något redan befintligt. Vi ville få golvet, fönstren och de befintliga skåpen att matcha och ta fram de vackra i naturstenen vi adderade. Skåpen i köket testmålades 32 gånger, säger Linda.

NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_5

Ledorden ”det vackra i det enkla” relaterar till naturen och dess livsgång. Den utsuddade gränsen mellan inne och ute är något som spelat en viktig roll i interiören. Ambitionen att få naturen att flytta in kom från en önskan att knyta an till omgivningen – en önskan delad av många i dag med den snabba digitala utvecklingen.

Naturmaterialen dominerar ackompanjerade av jordiga toner med ett stänk av blått och grönt i den handgjorda keramiken och textilierna. Olika möbler, skulpturer, designföremål och konst har adderat en mer raffinerad och internationell känsla till huset, och den vykortssköna naturen flödar genom panoramafönstrena och knyter an till färgerna, de taktila materialen och patinan på många av objekten.

NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_32

NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_34

De olika komponenterna – färgerna, materialen och strukturerna, alla med bas i naturen – ger huset en känsla av delaktighet. En del i det hela.

– Vi försöker alltid uppnå harmoni och tror på att summan är större än delarna i ett projekt. Men ska jag lyfta en sak jag gillar extra mycket är det den skräddarsydda mässingslampan i korri-doren. Jag älskar dess glöd och enkelhet. Det är varm minimalism i sin renaste form. Tillverkad av vår designer Laura Bilde, säger Linda.

NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_19

NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_17

Lamporna i gästrummet är från Apparatus och Workstead, flera av de skulpturala föremålen från svenska Artilleriet i Göteborg, och sofforna i vardagsrummet från Living Divani (designade av Piero Lissoni). Många av keramikföremålen och konstverken är dessutom handplockade av ägarna under deras resor runt om i världen.

– Vi är mycket nöjda med resultatet och det har varit en lång process att få det helt rätt. Vi har haft en väldigt modig klient som uppskattat våra idéer, som också hade en mycket tydlig vision från början, och var villig att gå hela vägen för att uppnå den.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Arkitektritat

 • NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_9 Danska kustpärlan

  På Själlands norra udde har Norm Architects förvandlat ett semesterhus till ett modernt boende med utsikt över ett vykortsvackert kustlandskap.

 • Fjord25104_Final_Hires-2000x1333 Fjords nya hem

  Finska inredningsdesigner Joanna Laajisto har inrett företaget Fjords nya kontor för att kännas som hemma.

 • 159A9938 Lager på lager

  Oväntat, skönt och feminint. Det är svårt att värja sig mot Barbara Ghidonis inredning. Vi kikar in i hennes hem i Milano.

 • WYERS_06 kopia Tillbaka till tygfabriken

  Studio Modijefsky förvandlade den gamla tygfabriken till het restaurang och kafé i Amsterdam.