Tillbaka till tygfabriken

Studio Modijefsky förvandlade den gamla tygfabriken till het restaurang och kafé i Amsterdam.

Tillbaka till tygfabriken

Text Sandra Gustafsson Foto Maarten Willemstein

 

Amsterdam har blivit med ny kulinarisk destination. Precis intill centralstationen, i ett av stadens livligaste kvarter, har restaurangen Wyers och den tillhörande kaffe- och donutshoppen Miss Louisa slagit upp sina portar. Lokalerna tillhörde tidigare den holländska tygfirman Firma Wyers, som drevs av JP Wyers – pappa till fyra döttrar, där den yngsta i skaran hette Louisa. Inredningsarkitekterna på Amsterdam-baserade Studio Modijefsky valde att omfamna detta arv och använde just det som inspiration och språngbräda för det fortsatta arbetet.

WYERS_03

WYERS_06 kopia

Såväl detaljer som material försöker flörta med platsens arbetarursprung. Mörkt trägolv har lagts i fiskbensparkett för att efterlikna väv, sittplatserna påminner om högar av tygrullar och restaurangens logga har en synål som genomborrar mellanbokstaven ”E”. Studio Modijefsky har valt att jobba med en varm färgpalett och många naturliga drag – som det mörka träet, den vita baren i marmor och de läderklädda stolarna. Olivgrönt, elefantgrått och jordig ockra kombineras på ett vackert och effektfullt vis som ger djup åt den övriga inredningen. Restaurangen och kaffeshoppen möts genom det gråmålade taket med sina synliga ledningar och rör – vilka påminner ytterligare om platsens gedigna arv och historia •

MISS LOUISA_02

WYERS_21


Restaurant Wyers
Var: Amsterdam, Nederländerna.
Färdigställd: 2017.
Av: Studio Modijefsky.
Baserade i: Amsterdam, Nederländerna.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Arkitektritat

 • WYERS_06 kopia Tillbaka till tygfabriken

  Studio Modijefsky förvandlade den gamla tygfabriken till het restaurang och kafé i Amsterdam.

 • omslag5 Från det ena till det andra

  I Melbourne har Freadman White Architects tänkt till ordentligt och skapat nya möjligheter i ett flexibelt hem.

 • omslag Bistro på danska

  Klassisk fransk bistro-känsla med överraskande inslag. Københavns Møbelsnedkeri har fixat inredningen till Le Trois Cochons i Köpenhamn.

 • _MVE6279 Parkerade på loftet

  Det ligger ett romantiskt skimmer över kanalerna i Amsterdam, och en ung familj hittade ett väl dolt paradis bakom två stora garagedörrar.