Från det ena till det andra

I Melbourne har Freadman White Architects tänkt till ordentligt och skapat nya möjligheter i ett flexibelt hem.

Från det ena till det andra

1930-tal, plus 1970-tal, plus 2010-tal. Det kan bli hur som helst. I Melbourne har Freadman White Architects tänkt till ordentligt och skapat nya möjligheter i ett flexibelt hem.

text Cecilia Öfverholm foto Jeremy Wright

13

Knappt något hus är väl perfekt vid köpet. Alltid är det något som ska justeras, byggas till eller tas bort. När det gäller Hoddle House i Melbourne hade den nya familjen som skulle flytta in en diger önskelista som hamnade på bordet hos Freadman White Architects. Ilana Freadman och Michael White började skissa på en ny planlösning, ett flexiblare hem och ett oväntat tillägg till det vita Elsternwick-huset från 1930-talet.

Idag kan få gissa sig till att huset förlängts ut mot trädgården på baksidan med en mörkgrå utbyggnad, som i sig döljer ett tillägg som gjordes på 70-talet. Det låter komplicerat, men den nya delen fäster sig nästan symbiotiskt på det gamla huset. Det matar sig försiktigt in i huset på framsidan och växer med större självförtroende ut mot trädgården.

3

 

> Den ursprungliga byggnaden var ett tegelhus från 1930-talet i ett plan, med en ganska konstig tillbyggnad från 1970-talet.

 

INT IMAGE 03

Uppdraget
En familj i Melbourne önskade sig ett hus de kunde växa och utvecklas i. Det här blev arkitekternas konceptuella grund när de tog sig an projektet på Hoodle Street.
– Vi skapade ett hus med mycket yta där flexibilitet var ett av ledorden. Den ursprungliga byggnaden var ett tegelhus från 1930-talet i ett plan, med en ganska konstig tillbyggnad från 1970-talet. Vår kund behövde ordentligt lekrum, vardagsrum, kök och terrass, säger arkitekten Michael White på det egna arkitektkontoret Freadman White.

2

 

> Vi ville byta plats på husets sociala delar och serviceytorna genom att konstruera ett sluttande tak på gränsen mellan den gamla och den nya huskroppen.

 

INT IMAGE 05
Utmaningen
– Det största problemet var att vardagsrummet och matrummet var placerade i en nedgrävd del på baksidan av huset, medan tvättstugan låg mot trädgården. Vi ville byta plats på husets sociala delar och serviceytorna genom att konstruera ett sluttande tak på gränsen mellan den gamla och den nya huskroppen. Det skulle öppna upp mot den stora trädgården på baksidan, säger Michael.

– Lekrummet fick genast sin givna funktion, precis så som kunden önskat – men utrymmet kunde också vara så mycket mer: ett läsrum, ett rum för större middagar, eller ett extra sovrum. Rummet saknar fast inredning, eller andra funktionsmässiga detaljer. Den enda fasta punkten är kopplingen till trädgården, altanen och vardagsrummet. Det här skapar en yta som är både kommunikativ och flexibel.

096A7942_C

Resultatet
Den nya volymen har ovanligt tjocka väggar, och fönster som reglerar solens inflöde och skapar en energimässigt kostnadseffektiv och jämn temperatur i huset. Och istället för att riva och bygga om de gamla husdelarna har dessa dolts inom de nya tjocka väggarna. Huset får liv genom fönstrens olika form och höjd, och de tunna textilierna som hänger från golv till tak i husets nästan alla rum.

– Det karaktärsstarka taket binder samman huset, och även om taket är högt och skarpt skymmer det inte utsikten. Det är inte förrän man upplever interiören som takets extrema form framträder. Idag kan föräldrarna lätt ha barnen under uppsikt även om barnen är ute och de vuxna är inomhus, säger Michael •


Arkitektbyrå Freadman White Architects
Ansvarig arkitekt Michael White
Projekt Hoodle House
Var Elsternwick, Victoria, Australien


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *



Arkitektritat

  • WYERS_06 kopia Tillbaka till tygfabriken

    Studio Modijefsky förvandlade den gamla tygfabriken till het restaurang och kafé i Amsterdam.

  • omslag5 Från det ena till det andra

    I Melbourne har Freadman White Architects tänkt till ordentligt och skapat nya möjligheter i ett flexibelt hem.

  • omslag Bistro på danska

    Klassisk fransk bistro-känsla med överraskande inslag. Københavns Møbelsnedkeri har fixat inredningen till Le Trois Cochons i Köpenhamn.

  • _MVE6279 Parkerade på loftet

    Det ligger ett romantiskt skimmer över kanalerna i Amsterdam, och en ung familj hittade ett väl dolt paradis bakom två stora garagedörrar.