Parkerade på loftet

Det ligger ett romantiskt skimmer över kanalerna i Amsterdam, och en ung familj hittade ett väl dolt paradis bakom två stora garagedörrar. Med en liten budget men stora drömmar, gick de till Studio Appelo och bad om hjälp.

Parkerade på loftet

Det ligger ett romantiskt skimmer över kanalerna i Amsterdam, och en ung familj hittade ett väl dolt paradis bakom två stora garagedörrar. Med en liten budget men stora drömmar, gick de till Studio Appelo och bad om hjälp.

text Cecilia Öfverholm foto Matthieu van Ek

_MVE6260

Att omvandla ett gammalt bilgarage till en cool våning för en barnfamilj är väl inte den första tanken som dyker upp när man leter efter ett nytt hem. Men det var just det Studio Appelo i Amsterdam fick i uppdrag att göra. Easter Islands ligger omgivet av kanalerna. Här finns en rik historia från skeppare och livet i hamn. Området har förändrats mycket sedan dess, men fortfarande finns här en härlig bykänsla i kvarteren. Det var här den unga barnfamiljen hittade ett garage, alldeles intill vattnet.

Uppdraget
Kunden kom till oss och ville omvandla ett gammalt bilgarage till en bostad. De vill ha en öppen känsla, men samtidigt hade de en önskan om att varje familjemedlen skulle få sitt eget privata krypin, säger arkitekten Inès van Sandick på Studio Appelo. Råmaterialet bestod av ett 115 kvadratmeter stort garage som på framsidan hade två stora portar, med trapphusets port mitt emellan. Själva garaget bestod av en i princip helt kvadratisk yta. I lokalens bakre ända fanns en helt fönsterlös vägg som vette mot en dold innergård.
– Vi fick i princip fria händer efter många och ingående samtal om familjens dagliga rutiner, berättar Inès.
Studio Appelo ritade en Y-formad planlösning, där den kvadratiska ytan delades in i tre zoner: kök, vardagsrum och bibliotek, samt barnens lekrum och sovrum.
– Köket lade vi i den ljusare och stökigare sidan av huset mot gatan, medan barnens yta och sovrummen vetter mot den lugnare innergården, säger Inès.

_MVE6279

Utmaningen
– Förutom att ta hänsyn till den öppna ytan, var det den låga budgeten som blev vår stora utmaning under hela designprocessen. Den massiva ytterväggen mot innergården var tvungen att öppnas upp, och de mörka garageportarna var snart även de ett minne blott. Den nya planlösningen delade upp bostadsytan. Förråd och badrum i en mittsektion skiljer den privata sovrumsdelen från den sociala umgängesytan med kök och vardagsrum.
– Med smarta designlösningar lyckades priset hållas nere. Köket och fasaden fick bli de delar som kostade pengar, säger Inès.
De stora gamla garageportarna byttes ut mot lika generösa portar i glas, infattade i metall. Baksidan mot gården öppnades upp och fick ett stort fönsterparti i mitten, i samma stil och med samma material som de båda portarna. I mitten öppnar en dörr ut mot en balkong, med en trappa ner till en stenlagd gård med rabatter och mängder av krukor. Även sovrummen som ligger i var sin ytterkant mot baksidan fick stora fönster från golv till tak.

Namnlöst-1

Resultatet
Det det vilar en post-industriell anda över bostaden. Golvet består av obehandlad betong, en kvarleva frångaraget har målats i högblankt svart och har lämnat sin forna funktion som elcentral och istället blivit en innovativ hallmöbel med plats för jackor, mössor och allehanda föremål.
– Vi har använt råa material så att de två pojkarna kan springa runt i huset utan att något går sönder, säger Inès.
Färgpaletten håller sig strikt till dova och lugna toner som påminner om den gamla industrin, där arkitekterna medvetet hållt sig till den närliggande hamnens färgskalor. Köket dominerar med en sex meter lång köksbänk med en bänkskiva i marmor. Och det uppseendeväckande fönsterpartiet med 90 originalfönsterramar i metall. Här varvas öppna hyllor med stängda skåpsluckor. Den blågröna luckfärgen tillsammans med fönsterramarnas gröna nyans, en och annan röd detalj och det grova betonggolvet – vem vill inte ha ett bilgarage?
– Köksbänken är det jag är mest nöjd med, erkänner Inès.
Och familjen, ja de har parkerat och lagt undan bilnycklarna. De älskar sitt nya hem •

_MVE6350_MVE6358


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *



Arkitektritat

  • omslag Bistro på danska

    Klassisk fransk bistro-känsla med överraskande inslag. Københavns Møbelsnedkeri har fixat inredningen till Le Trois Cochons i Köpenhamn.

  • _MVE6279 Parkerade på loftet

    Det ligger ett romantiskt skimmer över kanalerna i Amsterdam, och en ung familj hittade ett väl dolt paradis bakom två stora garagedörrar. Med en liten budget men stora drömmar, gick de till Studio Appelo och bad om hjälp.

  • Namnlöst-2 Sammetsfest i London

    Från kaffe och cocktails till fullskalig bar och restaurang. Londonbaserade Biasol Design Studio har gett Grid ett anisktslyft – förpackat i ljuvlig sammet.

  • kb_stemarie_saviovolpe_westwide-2 Italien tur & retur

    Att arkitekterna på Ste Marie inspirerats av Italien när de renoverat restaurangen Savio Volpe i Vancover går inte att missa. Välkommen in till ett modernt italienskt värdshus med design i trä, lekfull konst och framför allt en familjär atmosfär.