Sammetsfest i London

Från kaffe och cocktails till fullskalig bar och restaurang. Londonbaserade Biasol Design Studio har gett Grid ett anisktslyft – förpackat i ljuvlig sammet.

Sammetsfest i London

foto Paul Winch Furness text Kajsa Bengtson Bok

DET RIKA ARKITEKTURARVET från ett 1800-talets lager har fått vara kuliss i den lokal som numera innehas av restaurangkedjan Grid, belägen i Londons trendiga område Clerkenwell, där nästa generations krog- och kulturliv i detta nu poppar upp.

biasol-clerkenwell-grind-01-crop

För teamet på Grid är lokalen nästa steg i deras plan att gå från kaffe och cocktails till att bli en fullskalig resturang och bar. Från ett designperspektiv betyder det ett helt nytt sätt att jobba med inredningen. Två våningar, uppdelade i fyra tydliga zoner – en matsal för upp till sextio gäster, en cocktailbar, en intimare del med mer privata matplatser och i källarplan – en nattklubb.

biasol-clerkenwell-grind-04– Det är en dramatisk förändring i stämningen mellan de två våningarna. Den stora matsalen är öppen och elegant, medan källarens bar känns roligare och mer vågad. Material, färger och belysning har spelat en stor roll i att förmedla detta, berättar ansvariga arkitekten Jean-Pierre Biasol på Biasol Design Studio.

Namnlöst-1I matsalen har sofforna klätts i blå sammet under den marinblå träpanelen i fi skbensmönster. Mässingslamporna och det slitna trägolvet är en vink till lokalens historia, och kombineras med lekfulla speglar. Speglar som på ett kreativt sätt förenar gästerna och restaurangen.

biasol-clerkenwell-grind-20Möblerna är nätta och eleganta, runda marmorskivor och stolar från Ferm Living klädda i rosa sammet. En trappa ner har arkitekterna lagt fokus på belysning och förstärkt de rosa tonerna som är något blygare i matsalen. Restaurangen är numera kedjans flaggskepp och visar vägen för både varumärket och hela kvarterets framtid •

biasol-clerkenwell-grind-24

Biasol Design Studio
Vad: Designstudio.
Baserade i: London.
Projekt: Restaurangen Grid i London.
Färdigställt: 2017


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Arkitektritat

 • WYERS_06 kopia Tillbaka till tygfabriken

  Studio Modijefsky förvandlade den gamla tygfabriken till het restaurang och kafé i Amsterdam.

 • omslag5 Från det ena till det andra

  I Melbourne har Freadman White Architects tänkt till ordentligt och skapat nya möjligheter i ett flexibelt hem.

 • omslag Bistro på danska

  Klassisk fransk bistro-känsla med överraskande inslag. Københavns Møbelsnedkeri har fixat inredningen till Le Trois Cochons i Köpenhamn.

 • _MVE6279 Parkerade på loftet

  Det ligger ett romantiskt skimmer över kanalerna i Amsterdam, och en ung familj hittade ett väl dolt paradis bakom två stora garagedörrar.