texturer i trä

Vi tipsar om utställningen Rhythm of Time hos Konsthantverkarna i Stockholm. Genom att skala bort bark arbetar brittiska konsthantverkaren Eleaonor Lakelin fram strukturer hos olika träsorter som blir till spännande konstföremål.

texturer i trä

Konsthantverkarna hälsar den brittiska konsthantverkaren Eleanor Lakelin välkommen och ger Stockholmare och besökande chansen att stifta bekantskap med en av Europas skickligaste och mest intressanta träkonstnärer. David Cairns, brittisk ambassadör, inviger utställningen den 27 maj kl 13.00. Det missar vi inte!

imageResize
Foto: Stephen Brayne and Jeremy Johns Photography

I serien Time & Texture använder Lakelin olika typer av trä såsom ask, ek och ceder. En gemensam egenskap hos dessa träslag är att de växer med olika densiteter vid olika årstid och därmed får olika hårdhet. Genom att snida och sandblästra kan lager av olika texturer tas fram. Sandblästringen accelererar erosionsprocessen då de mjukare delarna av träet nöts bort och träets historia avslöjas. Träet blir då också ett medel för att utforska relationen till tid i en bredare kontext och i synnerhet hur naturliga element bryter ner landskapet, hur kanterna mjuknar och avtrubbas och hur linjer och form fragmenteras av nötning. Den teknik Eleaonor Lakelin använder togs fram av kanadensiska svarvaren Michael Hosaluk.

imageResize (1)
Foto: Stephen Brayne and Jeremy Johns Photography

– Jag skalar av bark för att avslöja det organiska kaos som kan existera i materialet självt och som bygger upp lager av textur genom snidande och sandblästring. Jag använder kärlets form och ytmönster för att undersöka lagren och sprickorna mellan skapelse och förfall och naturens erosion, berättar Eleaonor Lakelin.

imageResize (2)
Foto: Stephen Brayne and Jeremy Johns Photography

Utställningen Rhythm of Time pågår mellan den 21 maj till 27 juni hos Konsthantverkarna på Södermalmstorg 4 i Stockholm.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Arkitektritat

 • kb_stemarie_saviovolpe_westwide-2 Italien tur & retur

  Att arkitekterna på Ste Marie inspirerats av Italien när de renoverat restaurangen Savio Volpe i Vancover går inte att missa. Välkommen in till ett modernt italienskt värdshus med design i trä, lekfull konst och framför allt en familjär atmosfär.

 • Eleanorlakelin-holding texturer i trä

  Vi tipsar om utställningen Rhythm of Time hos Konsthantverkarna i Stockholm. Genom att skala bort bark arbetar brittiska konsthantverkaren Eleaonor Lakelin fram strukturer hos olika träsorter som blir till spännande konstföremål.

 • Foto: Johan Persson Skissernas Museum

  Skissernas museum i Lund slår upp dörrarna igen efter en omfattande renovering, här ligger fokus på den konstnärliga kreativa processen. Nya Rum har pratat med museichef Patrick Amsellem om nu och då.

 • 20150616_JUMA Kloosterlaan_0018 befriande bungalow

  Belgiska arkitektfirman Juma Architects har tagit hjälp av ljust trä och rena linjer för att förvandla 70-talsvillan i Nevele till ett modernt hus med optimal förvaring.