texturer i trä

Vi tipsar om utställningen Rhythm of Time hos Konsthantverkarna i Stockholm. Genom att skala bort bark arbetar brittiska konsthantverkaren Eleaonor Lakelin fram strukturer hos olika träsorter som blir till spännande konstföremål.

texturer i trä

Konsthantverkarna hälsar den brittiska konsthantverkaren Eleanor Lakelin välkommen och ger Stockholmare och besökande chansen att stifta bekantskap med en av Europas skickligaste och mest intressanta träkonstnärer. David Cairns, brittisk ambassadör, inviger utställningen den 27 maj kl 13.00. Det missar vi inte!

imageResize
Foto: Stephen Brayne and Jeremy Johns Photography

I serien Time & Texture använder Lakelin olika typer av trä såsom ask, ek och ceder. En gemensam egenskap hos dessa träslag är att de växer med olika densiteter vid olika årstid och därmed får olika hårdhet. Genom att snida och sandblästra kan lager av olika texturer tas fram. Sandblästringen accelererar erosionsprocessen då de mjukare delarna av träet nöts bort och träets historia avslöjas. Träet blir då också ett medel för att utforska relationen till tid i en bredare kontext och i synnerhet hur naturliga element bryter ner landskapet, hur kanterna mjuknar och avtrubbas och hur linjer och form fragmenteras av nötning. Den teknik Eleaonor Lakelin använder togs fram av kanadensiska svarvaren Michael Hosaluk.

imageResize (1)
Foto: Stephen Brayne and Jeremy Johns Photography

– Jag skalar av bark för att avslöja det organiska kaos som kan existera i materialet självt och som bygger upp lager av textur genom snidande och sandblästring. Jag använder kärlets form och ytmönster för att undersöka lagren och sprickorna mellan skapelse och förfall och naturens erosion, berättar Eleaonor Lakelin.

imageResize (2)
Foto: Stephen Brayne and Jeremy Johns Photography

Utställningen Rhythm of Time pågår mellan den 21 maj till 27 juni hos Konsthantverkarna på Södermalmstorg 4 i Stockholm.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Arkitektritat

 • WYERS_06 kopia Tillbaka till tygfabriken

  Studio Modijefsky förvandlade den gamla tygfabriken till het restaurang och kafé i Amsterdam.

 • omslag5 Från det ena till det andra

  I Melbourne har Freadman White Architects tänkt till ordentligt och skapat nya möjligheter i ett flexibelt hem.

 • omslag Bistro på danska

  Klassisk fransk bistro-känsla med överraskande inslag. Københavns Møbelsnedkeri har fixat inredningen till Le Trois Cochons i Köpenhamn.

 • _MVE6279 Parkerade på loftet

  Det ligger ett romantiskt skimmer över kanalerna i Amsterdam, och en ung familj hittade ett väl dolt paradis bakom två stora garagedörrar.