Konst för alla

I Ikeas Art Event 2017 samlas hyllade konstnärer från olika delar av världen. Tillsammans har de skapat en livfull och varierad kollektion baserad på konsten att teckna och viljan att göra bra konst tillgänglig för många.

Konst för alla

I Ikeas Art Event 2017 samlas hyllade konstnärer från olika delar av världen. Tillsammans har de skapat en livfull och varierad kollektion baserad på konsten att teckna och viljan att göra bra konst tillgänglig för många.

– Att teckna för hand är en konstform som påminner om vad det innebär att vara människa i en värld som drivs av snabb teknik och digital utveckling. De här teckningarna är fulla av sinnlighet och taktilitet, det är nästan som att konstnären lämnat sitt fingeravtryck på papprets yta, säger Henrik Most, kreativ ledare IKEA.

603-464-28 703-464-18 603-464-33 803-464-32 903-464-22 503-464-19 803-464-27 903-504-14 703-464-23 803-464-13 503-464-24 603-464-14

De 12 verken i Art Event 2017 förmedlar en mångfald av personliga uttryck och berättelser där några berör kultur- och samhällsfrågor, medan andra reflekterar över livet och tillvaron. Teckningarna har omvandlats till affischer i begränsad upplaga med motiv som tryckts på tjockt matt papper med taktil yta. Priset per affisch är 99:-/st och kollektionen har säljstart 7 april. Här är våra favoriter:

703-464-23

Amandine Urruty är född i Frankrike och en mästare på traditionell teckning. Hon är känd för sin förmåga att skapa muntra bilder av udda djur. Hon har rönt internationell uppmärksamhet genom sin distinkt drömliknande stil som kombinerar det bisarra med noggrant strukturerade och detaljerade kompositioner. Faktum är att det finns något perfekt harmoniskt över Amandine Urrutys verk. Hennes välartade och charmiga karaktärer är ordentligt uppställda med raka ryggar, men ofta omgivna av en känsla av tumult. Amandine har förmågan att kombinera olika extremer – till exempel groteska outfits med barockt dekorum. Hon tror på spöken och beskriver sitt arbete som en mental, nyckfull labyrint, en reflektion över fantasilivet, från drömmar till gulliga mardrömmar – ”en sorts gryta gjord på antika leksaker och medeltida bestar, slemmiga monster och massor av kärlek”.

 

603-464-28

Joanna Concejo har lyckats skapa sig ett hem både i norra Polens avlägsna skogar och i Paris livliga gatumiljöer. Hon har inspirerat konstälskare över hela världen med sina fantastiska kolteckningar. Det var Joannas mormor, en passionerad berättare, som satte fart på hennes fantasi och önskan att skapa ett mystiskt och fabelliknande universum bestående av gåtfulla varelser och karaktärer. I sitt bidrag till Art Event 2017 bestämde sig Joanna Concejo för att reflektera över sin kärlek till mötet mellan människor, särskilt familjen, runt ett bord. ”Det kan vara en måltid eller en fika, för att prata om sin dag eller berätta en historia”, säger hon. ”Eller bara för att vila armbågarna på bordet, sitta tyst och se sig omkring, eller av ingen särskild anledning alls.” Joanna säger att hennes teckning kombinerar naturens element med det traditionella familjefotot av hennes barn och andra familjemedlemmar. Avsikten är att avspegla den centrala punkten i hennes värld, där människor samlas. ”Bordet får varje dag höra våra historier, både sorgliga och glada.”

903-504-14

Ragnar Perssons stilcollage och detaljerade blyertsteckningar har hyllats av många konstkritiker i världen. Motiven han arbetar med beskriver ofta bilden av hans barndom – hus i glesbygd och skogar i midnattssolens morgondis. Den gåtfulle konstnären är född i norra Sverige och beskriver sin konst som en blandning av Bröderna Grimm och Tove Jansson. Men vid en närmare anblick finns en lekfull glimt i ögonen hos hans karaktärer som slår sönder den första känslan av tungsinne. Det är den här mixen av heavy metal-influenser och pojkaktig charm som har gett Ragnar hans
speciella nisch i teckningsvärlden. ”Jag skulle inte säga att jag har någon konstnärlig talang”, säger han. ”Det har jag faktiskt inte. Jag tycker om att skapa, snarare än att jag är bra på det.”


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Nyheter

 • NORM_ARCHITECTS_SEASIDE_ABODE_9 Danska kustpärlan

  På Själlands norra udde har Norm Architects förvandlat ett semesterhus till ett modernt boende med utsikt över ett vykortsvackert kustlandskap.

 • Fjord25104_Final_Hires-2000x1333 Fjords nya hem

  Finska inredningsdesigner Joanna Laajisto har inrett företaget Fjords nya kontor för att kännas som hemma.

 • 159A9938 Lager på lager

  Oväntat, skönt och feminint. Det är svårt att värja sig mot Barbara Ghidonis inredning. Vi kikar in i hennes hem i Milano.

 • biasol-budapest-chengdu-08 Härmapan

  Inspirerade av Wes Andersons sagolika scenografi har arkitektbyrån Biasol inrett The Budapest Café i kinesiska staden Chengdu med en stor dos fantasi och lekfullhet.