Smakrikt på trettondagsafton

Vi har lämnat julmaten bakom oss och planerar en härlig middag på trettondagsafton. Krämig svampsoppa med kyckling och vildris ackompanjerad av en fantastisk vintersallad med rostade rödbetor och pekannötter.

Smakrikt på trettondagsafton

Välförtjänt ledighet efter ett par dagars jobb. Trettondagsafton är så välkommen, och vi på Nya Rum passar på att laga en krämig svampsoppa med vildris och kyckling, ackompanjerad av en vintrig sallad med rödbetor, granatäpple och pekannötter.

Cream-of-Mushroom-Chicken-Wild-Rice-Soup-6

Krämig svampsoppa med kyckling och vildris:

 • 2 msk smör
 • 1 msk olivolja
 • 4 pressade vitlöksklyftor
 • 1/2 hackad gul lök
 • Salt och peppar
 • 600 gram champinjoner (gärna hälften vilda)
 • 1 msk färsk hackad timjan
 • 1,5 liter hönsbuljong
 • 2,5 dl vildris
 • 0,5 kilo benfritt kycklingbröst utan skinn
 • 2,5 dl röd mjölk
 • 1,5 dl riven parmesanost
 • Bröd för den som vill servera till

Cream-of-Mushroom-Chicken-Wild-Rice-Soup-1

Tillagning:

Smält smör och olivolja i en stor, tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt vitlök och lök och koka i 5-8 minuter, rör om ofta tills löken är mjuk. Krydda med salt och peppar. Tillsätt svamp och koka ytterligare 5 minuter eller tills svampen är karamelliserad. Rör i timjan och koka någon minut. Ta bort kastrullen från plattan och skopa ut hälften av svampen. Mixa ingredienserna i kastrullen till tillsammans med 5 dl buljong tills det blir slätt. Tillsätt sedan resterande buljong plus 1 dl vatten. Låt blandningen koka och rör i ris och kyckling. Sätt på lock, minska värmen och sjud i 30 minuter eller tills riset är mört och kycklingen genomstekt. Rör i mjölk och parmesan och krydda med salt och peppar. Sjud ytterligare 5-10 minuter och häll sedan upp i skålar. Toppa med de reserverade svampar (värm dem om det behövs) och servera med surdegsbröd.

Winter-Beet-and-Pomegranate-Salad-with-Maple-Candied-Pecans-Balsamic-Citrus-Dressing-9

Vintersallad:

 • 6 rödbetor i klyftor
 • 2 msk olivolja
 • Salt och peppar efter smak
 • 3 dl pekannötter
 • 0,75 dl lönnsirap
 • 0,25 tsk Cayennepeppar
 • Salladsspenat eller blandad grönsallad
 • Frön från 1-2 granatäpplen
 • 180 gram smulad gorgonzolaost (fungerar även med getost/fetaost)

Dressing:

 • 0,5 dl olivolja
 • 0,5 dl balsamvinäger
 • 1 msk spad från fikonkonserv
 • 2 tsk rivet apelsinskal
 • 2 msk färskpressad apelsinjuice
 • salt och peppar efter smak

Winter-Beet-and-Pomegranate-Salad-with-Maple-Candied-Pecans-Balsamic-Citrus-Dressing-7

Gör salladen såhär:

Värm ugnen till 200 grader. Blanda betor med olivolja och en rejäl nypa både salt och peppar. Sprid ut betorna i ett jämnt lager på en plåt. Rosta i 30-35 minuter eller tills de fått en tunt knaprigt skal. Låt svalna innan du lägger blandar med sallad. Ta fram en ny plåt och lägg på pekannötter. Blanda med lönnsirap, cayennepeppar och en nypa salt. Baka i 15-25 minuter, rör om 2-3 gånger under tillagningen tills pekannötter är rostade och gyllene. Låt svalna. Blanda alla grönsaker i en stor skål. Tillsätt granatäpple, rödbetor, pekannötter och gorgonzola ost. Blanda dressingen och häll på.

Foto: Haft Baked Harvest


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Nyheter

 • KD_AW17 Sculptures Detaljer små

  Ännu en gång blir vi bortskämda med vackra detaljer från danska Kristina Dam. Ljusstakar, välsvarvat trä, skulpturer, grafiska lampor och finaste marmor. Här är favoritdetaljerna från senaste kollektionen.

 • JO1707 Dystopisk förälskelse

  Sommaren är här och i år har Galleri Magnus Karlsson bjudit in konstnären Jeff Olsson att ställa ut sina blyerts- och kolteckningar föreställande ett drömskt skymningsland, lika nattsvart som romantiskt. Nya Rum faller av pinn, så fint är det.

 • kb_stemarie_saviovolpe_westwide-2 Italien tur & retur

  Att arkitekterna på Ste Marie inspirerats av Italien när de renoverat restaurangen Savio Volpe i Vancover går inte att missa. Välkommen in till ett modernt italienskt värdshus med design i trä, lekfull konst och framför allt en familjär atmosfär.

 • Eleanorlakelin-holding texturer i trä

  Vi tipsar om utställningen Rhythm of Time hos Konsthantverkarna i Stockholm. Genom att skala bort bark arbetar brittiska konsthantverkaren Eleaonor Lakelin fram strukturer hos olika träsorter som blir till spännande konstföremål.