Smakrikt på trettondagsafton

Vi har lämnat julmaten bakom oss och planerar en härlig middag på trettondagsafton. Krämig svampsoppa med kyckling och vildris ackompanjerad av en fantastisk vintersallad med rostade rödbetor och pekannötter.

Smakrikt på trettondagsafton

Välförtjänt ledighet efter ett par dagars jobb. Trettondagsafton är så välkommen, och vi på Nya Rum passar på att laga en krämig svampsoppa med vildris och kyckling, ackompanjerad av en vintrig sallad med rödbetor, granatäpple och pekannötter.

Cream-of-Mushroom-Chicken-Wild-Rice-Soup-6

Krämig svampsoppa med kyckling och vildris:

 • 2 msk smör
 • 1 msk olivolja
 • 4 pressade vitlöksklyftor
 • 1/2 hackad gul lök
 • Salt och peppar
 • 600 gram champinjoner (gärna hälften vilda)
 • 1 msk färsk hackad timjan
 • 1,5 liter hönsbuljong
 • 2,5 dl vildris
 • 0,5 kilo benfritt kycklingbröst utan skinn
 • 2,5 dl röd mjölk
 • 1,5 dl riven parmesanost
 • Bröd för den som vill servera till

Cream-of-Mushroom-Chicken-Wild-Rice-Soup-1

Tillagning:

Smält smör och olivolja i en stor, tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt vitlök och lök och koka i 5-8 minuter, rör om ofta tills löken är mjuk. Krydda med salt och peppar. Tillsätt svamp och koka ytterligare 5 minuter eller tills svampen är karamelliserad. Rör i timjan och koka någon minut. Ta bort kastrullen från plattan och skopa ut hälften av svampen. Mixa ingredienserna i kastrullen till tillsammans med 5 dl buljong tills det blir slätt. Tillsätt sedan resterande buljong plus 1 dl vatten. Låt blandningen koka och rör i ris och kyckling. Sätt på lock, minska värmen och sjud i 30 minuter eller tills riset är mört och kycklingen genomstekt. Rör i mjölk och parmesan och krydda med salt och peppar. Sjud ytterligare 5-10 minuter och häll sedan upp i skålar. Toppa med de reserverade svampar (värm dem om det behövs) och servera med surdegsbröd.

Winter-Beet-and-Pomegranate-Salad-with-Maple-Candied-Pecans-Balsamic-Citrus-Dressing-9

Vintersallad:

 • 6 rödbetor i klyftor
 • 2 msk olivolja
 • Salt och peppar efter smak
 • 3 dl pekannötter
 • 0,75 dl lönnsirap
 • 0,25 tsk Cayennepeppar
 • Salladsspenat eller blandad grönsallad
 • Frön från 1-2 granatäpplen
 • 180 gram smulad gorgonzolaost (fungerar även med getost/fetaost)

Dressing:

 • 0,5 dl olivolja
 • 0,5 dl balsamvinäger
 • 1 msk spad från fikonkonserv
 • 2 tsk rivet apelsinskal
 • 2 msk färskpressad apelsinjuice
 • salt och peppar efter smak

Winter-Beet-and-Pomegranate-Salad-with-Maple-Candied-Pecans-Balsamic-Citrus-Dressing-7

Gör salladen såhär:

Värm ugnen till 200 grader. Blanda betor med olivolja och en rejäl nypa både salt och peppar. Sprid ut betorna i ett jämnt lager på en plåt. Rosta i 30-35 minuter eller tills de fått en tunt knaprigt skal. Låt svalna innan du lägger blandar med sallad. Ta fram en ny plåt och lägg på pekannötter. Blanda med lönnsirap, cayennepeppar och en nypa salt. Baka i 15-25 minuter, rör om 2-3 gånger under tillagningen tills pekannötter är rostade och gyllene. Låt svalna. Blanda alla grönsaker i en stor skål. Tillsätt granatäpple, rödbetor, pekannötter och gorgonzola ost. Blanda dressingen och häll på.

Foto: Haft Baked Harvest


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Nyheter

 • biasol-budapest-chengdu-08 Härmapan

  Inspirerade av Wes Andersons sagolika scenografi har arkitektbyrån Biasol inrett The Budapest Café i kinesiska staden Chengdu med en stor dos fantasi och lekfullhet.

 • _DSC5398 (2) Möt oss i Milano

  Under hela designveckan i Milano, Salone del Mobile, bjuder Nya Rums systertidning Rum på utställning av skolorna Konstfack och Malmstens avgångsstudenter. Häng med oss varje kväll på den magiska innergården omgiven av ett nunnekloster från 1400-talet.

 • 062A7049 Destination design: Moskva

  Modern och glamorös metropol med en ständigt närvarande historia. Nya Rum tog den korta flygturen till Moskva och möttes av ståtlig arkitektur, fantastiska matupplevelser och en inspirerande framtidsanda.

 • krönika webb2 omslag På andra sidan tekniken

  Philip Warkander om friheten att logga av, checka ut och gå på stan i lycratights.