Helgtipset

Vilka utställningar och evenemang ska du inte missa i helgen? Vi listat guldkornen för ett perfekt avslut på året eller en härlig start på det nya. Spana in Diesels omdebatterade reklamkampanj på Fotografiska eller stipendiaterna till Sten A Olssons kulturstipendium på Göteborgs konstmuseum.

Helgtipset

Vilka utställningar och evenemang ska du inte missa i helgen? Här har vi listat guldkornen för ett perfekt avslut på året eller en härlig start på det nya. Snäckor i silver, broderade vindskydd och pimpade basketnät på Göteborgs konstmuseum som visar årets Sten A Olsson stipendiater. Fotografiska visar Diesels omdebatterade reklamkampanj och i Malmö kan du ta del av Motomichi Nakamuras skildring av rädsla och ilska.

STOCKHOLM

Finally It All Makes Sense på Fotografiska

© Diesel advertisements 1991–2001
© Diesel advertisements 1991–2001

Utställningen Finally It All Makes Sense på Fotografiska ska visar den världsberömda och omdebatterade reklamkampanjen av Diesel med bilder av några av världens främsta modefotografer. Vad var det egentligen Jocke Jonason höll på med när han och Johan Lindeberg tog ett mexikanskt grepp om reklamvärldens känsligaste delar – och vände allt upp och ned?

Plats: Fotografiska, Stockholm.
Tid: Fram till och med 5 februari 2017.


 

Christer Strömholm och Graciela Iturbide på Mindepartementet

7a9a625ca3f666b0b3782ef7466f6e21

Christer Strömholm och Graciela Iturbide träffades för första gången på 1980-talet i Stockholm. De blev nära vänner och sågs sedan vid flera tillfällen under åren och utbytte tankar om konst och fotografi. Deras verk har många beröringspunkter och förenar den dokumentära traditionen med det konceptuella, närheten med avståndet. Nu möts de båda vännerna för första gången i en utställning på Mindepartementet.

Plats: Mindepartementet, Stockholm.
Tid: Fram till och med 29 januari 2017.


GÖTEBORG

Liv Stoltz på Göteborgs konsthall

29649599243_a9b92142d4_o

Under vintern presenterar Göteborgs Konsthall en stor separatutställning med Lina Selander, en av Sveriges mest nyskapande konstnärer inom rörlig bild och Sveriges representant på 56:e upplagan av Venedig biennalen 2015. I This Misery of Light visas ett urval av Selanders tidigare verk tillsammans med det nyproducerade verket Ceremonin. I Ceremonin kastas vi halsbrytande genom tid och rum. Vi ser ett obrutet sigill utanför farao Tutankhamons grav. Vi blickar ut genom ögonformade öppningar bakom entrén till den forna Östtyska säkerhetstjänstens högkvarter. Även konstnärens hemort Bredäng förekommer, och fungerar som Rudbecks Sverige, en yta som döljer andra tider, platser och berättelser.

Plats: Göteborgs konsthall.
Tid: Fram till och med 29 januari 2017.


 

Sten A Olssons kulturstipendium på Göteborgs konstmuseum

Snäckor i silver, broderade vindskydd och basketnät på golvet. På Göteborgs konstmuseum öppnar nu en utställning med konstnärerna Lotta Antonsson, Ida-Lovisa Rudolfsson och Fredrik Åkum, alla vinnare av Sten A Olssons kulturstipendium. De flesta av verken är helt nya – producerade speciellt för denna utställning – och får möta publiken för första gången.

Sten A Olssons Kulturstipendium 2016. Ida-Lovisa Rudolfsson. Bild får användas fritt i samband med artikel om evenemanget. (Bild: Magnus Gotander,Bilduppdraget.)
Sten A Olssons Kulturstipendium 2016. Ida-Lovisa Rudolfsson. Bild: Magnus Gotander, Bilduppdraget.

Ida-Lovisa Rudolfssons detaljrika bilder berättar om vardagliga situationer som slagit över i någonting annat, något främmande och hemlighetsfullt. Det handlar om människan, tingen och naturen men framförallt om tomrummen och ödsligheten mellan dem.

Sten A Olssons Kulturstipendium 2016. Lotta Antonsson. Bild: Magnus Gotander, Bilduppdraget.
Sten A Olssons Kulturstipendium 2016. Lotta Antonsson. Bild: Magnus Gotander, Bilduppdraget.

Lotta Antonsson arbetar framförallt med fotografi och collage. I utställningen visar hon också en serie nya verk i silver, kristall och silke. Flera av de nya verken spinner kring collage i en vid bemärkelse samt förskjutningar och översättningar av material.

Stena A Olssons Kulturstipendium 2016. Fredrik Åkum. Bild: Magnus Gotander, Bilduppdraget.
Stena A Olssons Kulturstipendium 2016. Fredrik Åkum. Bild: Magnus Gotander, Bilduppdraget.

Fredrik Åkums konst spänner över ett vidsträckt fält: från måleri och skulptur till fanzines, installationer och textiltryck. Med upprepningar och omtagningar skapar han en genomlyst och fragmentarisk bildvärld som är lätt att förlora sig i. Betraktarens blick sugs snabbt in bland växter och gestalter som svävar mellan abstrakt och föreställande, mellan upplevt och otänkbart.

Plats: Göteborgs konstmuseum.
Tid: Fram till och med 19 februari 2017.


 

MALMÖ

Mikael Altersten på Galleri Lohme

image

Konsten har aldrig varit en passion eller en hobby för Mikael Altersten, det har varit en jakt efter språket som börjar när orden tar slut. Det har varit ett envist sökande efter livets innersta väsen. Det handlar om en grundläggande drift, en jakt på identitet. Mikael Altersten har ställt ut i bland annat London, Paris och New York och jobbat med perfromance, poesi och foto. Utsällningen i Malmö fokuserar på hans arbete med abstrakt konst och kombinerade tekniker.

Plats: Galleri Lohme, Malmö.
Tid: Fram till och med 7 januari 2017.


Motomichi Nakamura på Digitaliseum

image

Nakamura är känd för sina enkla grafiska element i svart, vitt och rött som visualiseras i form av figurer som en person eller ett monster. Han försöker skildra ilska, rädsla och sorg som överträder på en undermedveten nivå genom våra sinnen under mardrömmar som representeras visuellt som varelser, till synes mjuka och söta, och ibland abstraktioner av dessa former.

Plats: Digitaliseum, Malmö
Tid: Fram till och med 26 februari 2017.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Nyheter

 • biasol-budapest-chengdu-08 Härmapan

  Inspirerade av Wes Andersons sagolika scenografi har arkitektbyrån Biasol inrett The Budapest Café i kinesiska staden Chengdu med en stor dos fantasi och lekfullhet.

 • _DSC5398 (2) Möt oss i Milano

  Under hela designveckan i Milano, Salone del Mobile, bjuder Nya Rums systertidning Rum på utställning av skolorna Konstfack och Malmstens avgångsstudenter. Häng med oss varje kväll på den magiska innergården omgiven av ett nunnekloster från 1400-talet.

 • 062A7049 Destination design: Moskva

  Modern och glamorös metropol med en ständigt närvarande historia. Nya Rum tog den korta flygturen till Moskva och möttes av ståtlig arkitektur, fantastiska matupplevelser och en inspirerande framtidsanda.

 • krönika webb2 omslag På andra sidan tekniken

  Philip Warkander om friheten att logga av, checka ut och gå på stan i lycratights.