Från skräp till stil

Återhämta och återanvända. Spanska möbelföretaget BD Barcelona ger nu gamla komponenter och bortglömda delar från utgångna designer en andra chans, när de används för att skapa något nytt.

Från skräp till stil

Återhämta och återanvända, spanska möbelföretaget BD Barcelona lägger nu krutet på just ordet åter och vad det innebär. I ett kök sparas mat för morgondagens lunch, rester som klokt återanvänds och omtolkas. I företags lager i designbranschen samlas också rester; lösa delar eller komponenter från möbler som glömts bort, kanske var det en gång ett överskott i tillverkning eller så har den lagts ned. Det är en avsevärd mängd delar som inte har någonstans att ta vägen och som växer på hög med tiden. Det har förlorar hela sitt värde, men fortsätter att ta upp plats.

content_1036_content_images_1514_slide

Skärmavbild 2016-11-02 kl. 09.56.17

BD har alltid sparat sitt föråldrade material, men inte lagt någon större tanke på vad att göra med det. Nu ges de en andra chans. Bland materialen finns det dörrhandtag designade av Cristian Cirici, som hade en hel del framgång under åttiotalet, men slutade att säljas när bolaget ändrade riktning för att fokusera på andra marknader.

content_1036_content_images_1524_slide

Skärmavbild 2016-11-02 kl. 09.56.30

– I vår katalog finns det inga dörrhandtag eller knoppar, men vi har unika bitar; så varför inte omvandla dessa rester i design- och konstverk, säger Curro Claret som tillverkat den första kollektionen ljustakar. BD Barcelona erbjuder en begränsad upplaga så länge lagret räcker. Projektet har fått namnet Remix. Remix Vol.1 är ett begränsat antal ljusstakar skapade av Curro Claret. Remix Vol.2 är fantastiska skåp utvecklade av Ramón Úbeda och BDs tekniska team.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Design och inspiration

 • 062A7049 Destination design: Moskva

  Modern och glamorös metropol med en ständigt närvarande historia. Nya Rum tog den korta flygturen till Moskva och möttes av ståtlig arkitektur, fantastiska matupplevelser och en inspirerande framtidsanda.

 • WG_Ceder_-The-Festivity-Room-of-Antara-and-Abla Där Hälsingland möter världen

  Ylva Ceder är aktuell med Confluence, en serie konstverk kring det svenska kulturarvet och interkulturellt utbyte.

 • burgundy Kombinera mera

  Nya Rum älskar färg – och särskilt i härliga kombinationer. Här är våra absoluta favoritkombos just nu!

 • 1 Handtuftat hos Acne Studios

  Brittiska fomrgivaren Max Lamb har tillsammans med Kasthall skapat mattor till Acne studios flaggskeppbutik i New York. En butik med hårda material som guld och sten har med de blå handvävda mattorna fått en mjuk och välkomnande atmosfär.