En fena på funktion

Med en viss svaghet för Dansk design tar Nya Rum en närmare titt på Danmarks funktionsfantast, Cecilie Manz. Hennes projekt skapas inifrån och ut, växer fram ur sig själva men aldrig utan en motivering bakom sig. Det kretsar alltid runt en enkelhet, processen att arbeta mot en ren, estetisk och användbar produkt.

En fena på funktion

Med en viss svaghet för Dansk design tar Nya Rum en närmare titt på Danmarks funktionsfantast, Cecilie Manz. Som formgivare är Cecilie benhård och startar inte upp projekt ifall det inte finns ett tydligt koncept eller argument som legitimerar design och funktion, något som resulterat i en rad produkter med extrem hög kvalitet och användarvänlighet. 

Cecilie ser alla projekt som delar i en pågående process där projekten länkas samman av idéer, material eller utryck, oavsett tidsspektrum eller funktion. Vissa delar stannar vid experiment och skulpturala idéer medan andra utvecklas till färdiga produkter. Genom alla hennes projekt finns därmed en röd tråd och ett spännande samspel.

Efter examen från Den Kongelige Danske Kunstakademi 1997, och med studier vid University of Art and Design i Helsingfors i bagaget, grundade Cecilie Manz sin egen ateljé i Köpenhamn. Här designar Cecilie Manz möbler, glas och lampor, produkter framtagna för hemmet.

Minuscule för Fritz Hansen. Foto: Fritz Hansen
Foto: Holmegaard
Vaserna Spectra. Foto: Holmegaard

Cecilie finner sin inspiration i uppgiften sig själv. Idéer kommer inte genom att vänta utan genom arbete, skissande och otaliga försök. Hennes projekt skapas inifrån och ut, växer fram ur sig själva men aldrig utan en motivering bakom sig. Det kretsar alltid runt en enkelhet, processen att arbeta mot en ren, estetisk och användbar produkt.

Medicado för Fredericia. Foto: Erik Brahl
Low Surface
Low Surface. Foto: Erik Brahl

Med sin starka känsla för funktionalitet och kvalitet är Cecilie Manz det perfekta valet för Fritz Hansen som hon bland annat formgett stolen Minuscule för. Cecilie Manz har redan ställt ut över hela världen, och hennes verk visas i de permanenta samlingarna på MOMA och Dansk Design Center. Trots alla utmärkelser och stora samarbeten står Cecilie kvar vid att alltid ha ett tydligt syfte med de möbler hon gör, ”Jag arbetar med saker som betyder något för mig. Jag har en idé om att jag alltid ska ha ett tydligt argument som legitimerar den design  jag gör. Funktionen är väsentlig och om jag inte kan formulera en god grund till en ny produkt är det bättre att inte göra den alls”.

Wicker basket för Muuto
Wicker basket för Muuto
Foto: Cecilie Manz Studio
Foto: Cecilie Manz Studio

Text: Kajsa Bengtson Bok


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Design och inspiration

 • 062A7049 Destination design: Moskva

  Modern och glamorös metropol med en ständigt närvarande historia. Nya Rum tog den korta flygturen till Moskva och möttes av ståtlig arkitektur, fantastiska matupplevelser och en inspirerande framtidsanda.

 • WG_Ceder_-The-Festivity-Room-of-Antara-and-Abla Där Hälsingland möter världen

  Ylva Ceder är aktuell med Confluence, en serie konstverk kring det svenska kulturarvet och interkulturellt utbyte.

 • burgundy Kombinera mera

  Nya Rum älskar färg – och särskilt i härliga kombinationer. Här är våra absoluta favoritkombos just nu!

 • 1 Handtuftat hos Acne Studios

  Brittiska fomrgivaren Max Lamb har tillsammans med Kasthall skapat mattor till Acne studios flaggskeppbutik i New York. En butik med hårda material som guld och sten har med de blå handvävda mattorna fått en mjuk och välkomnande atmosfär.