En fena på funktion

Med en viss svaghet för Dansk design tar Nya Rum en närmare titt på Danmarks funktionsfantast, Cecilie Manz. Hennes projekt skapas inifrån och ut, växer fram ur sig själva men aldrig utan en motivering bakom sig. Det kretsar alltid runt en enkelhet, processen att arbeta mot en ren, estetisk och användbar produkt.

En fena på funktion

Med en viss svaghet för Dansk design tar Nya Rum en närmare titt på Danmarks funktionsfantast, Cecilie Manz. Som formgivare är Cecilie benhård och startar inte upp projekt ifall det inte finns ett tydligt koncept eller argument som legitimerar design och funktion, något som resulterat i en rad produkter med extrem hög kvalitet och användarvänlighet. 

Cecilie ser alla projekt som delar i en pågående process där projekten länkas samman av idéer, material eller utryck, oavsett tidsspektrum eller funktion. Vissa delar stannar vid experiment och skulpturala idéer medan andra utvecklas till färdiga produkter. Genom alla hennes projekt finns därmed en röd tråd och ett spännande samspel.

Efter examen från Den Kongelige Danske Kunstakademi 1997, och med studier vid University of Art and Design i Helsingfors i bagaget, grundade Cecilie Manz sin egen ateljé i Köpenhamn. Här designar Cecilie Manz möbler, glas och lampor, produkter framtagna för hemmet.

Minuscule för Fritz Hansen. Foto: Fritz Hansen
Foto: Holmegaard
Vaserna Spectra. Foto: Holmegaard

Cecilie finner sin inspiration i uppgiften sig själv. Idéer kommer inte genom att vänta utan genom arbete, skissande och otaliga försök. Hennes projekt skapas inifrån och ut, växer fram ur sig själva men aldrig utan en motivering bakom sig. Det kretsar alltid runt en enkelhet, processen att arbeta mot en ren, estetisk och användbar produkt.

Medicado för Fredericia. Foto: Erik Brahl
Low Surface
Low Surface. Foto: Erik Brahl

Med sin starka känsla för funktionalitet och kvalitet är Cecilie Manz det perfekta valet för Fritz Hansen som hon bland annat formgett stolen Minuscule för. Cecilie Manz har redan ställt ut över hela världen, och hennes verk visas i de permanenta samlingarna på MOMA och Dansk Design Center. Trots alla utmärkelser och stora samarbeten står Cecilie kvar vid att alltid ha ett tydligt syfte med de möbler hon gör, ”Jag arbetar med saker som betyder något för mig. Jag har en idé om att jag alltid ska ha ett tydligt argument som legitimerar den design  jag gör. Funktionen är väsentlig och om jag inte kan formulera en god grund till en ny produkt är det bättre att inte göra den alls”.

Wicker basket för Muuto
Wicker basket för Muuto
Foto: Cecilie Manz Studio
Foto: Cecilie Manz Studio

Text: Kajsa Bengtson Bok


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Designprofilen

 • PIUMA_06 Plastic fantastic

  Det italienska möbelföretaget Kartell är väl känt för sina produktioner i plast. De har sedan starten år 1949 tagit materialet till oväntade höjder. I år firar designikonen Componibili 50 år och vi hör med Lorenza Luti vad som ligger bakom succén.

 • pied_n_gr_cuople-700x1050 Upphöjd design

  Från galleriet in i vardagsrummet. Piedestalen har till vår stora förtjusning äntligen tagit plats i våra hem. Matti Carlsson Maker står bakom de stilrena piedestalerna i betong och mdf som inte bara ger dina finaste prylar väl förtjänt uppmärksamhet utan tillför också något oväntat och elegant till interiören.

 • 09_Presse_bauhaus100_Print.jpg_1641449730 The world sees Bauhaus

  2019 kommer Tyskland att fira hundraårsminnet av designskolan Bauhaus. Baushaus fanns bara i fjorton år men har fortfarande ett stort inflytande världen över. Redan nu är förberedelserna igång för jubileumskampanjen ”The world sees Bauhaus”.

 • Minuscule för Fritz Hansen. Foto: Fritz Hansen En fena på funktion

  Med en viss svaghet för Dansk design tar Nya Rum en närmare titt på Danmarks funktionsfantast, Cecilie Manz. Hennes projekt skapas inifrån och ut, växer fram ur sig själva men aldrig utan en motivering bakom sig. Det kretsar alltid runt en enkelhet, processen att arbeta mot en ren, estetisk och användbar produkt.