Finkänslighet i Aten

På Museum of Cycladic Art, Aten, finns världens största samling av Kykladisk konst. I muséets nya Cycladic Shop and Café samexisterar det naturliga ljuset och växtligheten med de unika Kykladiska konstverken.

Finkänslighet i Aten

På Museum of Cycladic Art i Aten finns världens största samling av Kykladisk konst. I muséets nya butik och kafé samexisterar det naturliga ljuset och växtligheten med de unika Kykladiska konstverken.

nyarum_kois_03På en av de största boulevarderna mitt i Atens hjärta ligger Museum of Cycladic Art, som rymmer världens största samling av just Kykladisk konst. Aten-baserade och prisbelönade Kois Associated Architects tog sig an uppdraget att utforma nya Cycladic Shop and Café, en butik tillika kafé, inuti den klassiskt vackra museibyggnaden.

Arkitekterna från Kois inspirerades av enkla och genomtänkta inslag från traditionell Kykladisk konst och blandade det med byggnadens klassiska karaktär. Butiken består av två olika plan och är en fantastisk blandning av jordnära valnötsträ, glas och speglar. Enligt Kois själva är designen en lek mellan ”konfrontationen mellan öppet och slutet”.

Butikens unika utbud har skapats av såväl grekiska som internationella konstnärer och är inspirerade av museets permanenta samlingar av tusenårig Kykladisk och antik grekisk konst. Här kan besökare köpa sig en del av antikens historia och hitta tidlösa gåvor.

nyarum_kois_11I kafét kan du upptäcka den Kykladiska kulturen omgiven av minimalistisk design och interiör. Kois skapade en lugn och solig inomhusträdgård med hjälp av det naturliga solljuset och de växtklädda väggarna. Takets specialdesignade skärmar är utformade för att filtrera solljuset och skapa subtila nyanser.

Kafét är öppet för frukost, brunch och lunch och erbjuder en säsongsbetonad meny som har rena smaker och aromer från Kykladerna tillagade med färska råvaror.

nyarum_kois_10

Text Sandra Gustafsson Foto Giorgos Sfakianakis


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Arkitektritat

 • kb_stemarie_saviovolpe_westwide-2 Italien tur & retur

  Att arkitekterna på Ste Marie inspirerats av Italien när de renoverat restaurangen Savio Volpe i Vancover går inte att missa. Välkommen in till ett modernt italienskt värdshus med design i trä, lekfull konst och framför allt en familjär atmosfär.

 • Eleanorlakelin-holding texturer i trä

  Vi tipsar om utställningen Rhythm of Time hos Konsthantverkarna i Stockholm. Genom att skala bort bark arbetar brittiska konsthantverkaren Eleaonor Lakelin fram strukturer hos olika träsorter som blir till spännande konstföremål.

 • Foto: Johan Persson Skissernas Museum

  Skissernas museum i Lund slår upp dörrarna igen efter en omfattande renovering, här ligger fokus på den konstnärliga kreativa processen. Nya Rum har pratat med museichef Patrick Amsellem om nu och då.

 • 20150616_JUMA Kloosterlaan_0018 befriande bungalow

  Belgiska arkitektfirman Juma Architects har tagit hjälp av ljust trä och rena linjer för att förvandla 70-talsvillan i Nevele till ett modernt hus med optimal förvaring.