Inredningspärla på Odenplan

Att ha arkitektkontoret på hemmaplan blev en perfekt lösning för arkitekten Buster Delin. Och efter en titt i hans kombinerade bostad och kontor kan vi lätt förstå varför kunderna hänförs.

Inredningspärla på Odenplan

Att ha arkitektkontoret på hemmaplan blev en perfekt lösning för arkitekten Buster Delin. Och efter en titt i hans kombinerade bostad och kontor kan vi lätt förstå varför kunderna hänförs.

Buster Delins bostad och kontor ligger på Odenplan i Stockholm. Våningen på 181 kvadratmeter domineras av en grön, praktfull kakelugn som avslöjar både sitt eget och våningens tillverkningsår: 1899. Ända sedan dess har Buster Delins härliga kvadratmetrar vårdats och restaurerats med varsam hand.

– Jag kan se att en del dörröverstycken är nya, och vissa detaljer är omgjorda, men man har gjort det med omsorg, säger Buster Delin.

nyarum_buster_03

nyarum_buster_05

Han började sin bana som inredningsarkitekt och möbelformgivare. Efter tio år i branschen började han så smått arbeta även som husarkitekt.

– Jag tycker att det är roligt att ta ett helhetsgrepp både inomhus och i omgivningarna. Det är som att fylla rummen med tankar, och jag möblerar där det går, säger Buster Delin, som samarbetat en hel del genom åren med sin syster som är trädgårdsarkitekt.

I sitt eget hem har han och hans fru organiserat rummen med färgteman. Arbetsrummet är kreativt, vardagsrummet är kommunikativt, barnrummet livligt och sovrummet är mer kvinnligt.

– Det är som i gamla pilsnerfilmer där varje rum har sin egen atmosfär. Lite så, säger Buster Delin.

En huvudroll spelar Busters barskåp som står i arbetsrummet. Det är inte vilket barskåp som helst. Ett monogram avslöjar att skåpet signerats Sigvard Bernadotte.

– Jag fick det av min före detta svärmor. Hon handlade med antikviteter och visste precis värdet av det här skåpet. Det är min favoritmöbel, säger Buster Delin.

I våningen finns annars många exempel på Busters egen möbelformgivning, till exempel soffbordet i vardagsrummet med tillhörande låg bänk, samt fåtöljen i arbetsrummet. Ännu har inte möblerna tillverkats för att säljas, men det är tankar som Buster Delin fortfarande bär på.

nyarum_buster_08

Våningen i hörnet Odengatan och Västmannagatan blickar ut över Gustav Vasa Kyrka. På golvet ligger en gammal ekparkett som bestrukits med vitlaminerat vax, och i barnens rum ligger en heltäckningsmatta.

– Vi har precis tvättat den för 700 kronor, så det är ingen bra ekonomisk lösning, men den dämpar snabba barnfötter så att inte grannarna störs så mycket, säger han.

Barnrummet har också fått en färgstark, fantasifull tapet med motiv från Stina Wirsén. Den stora kakelugnen dominerar våningen på ett påtagligt vis. Den gröna färgen har tagits upp i en mustigt grön matta och även i andra detaljer. Rummen i fil bidrar till den sammanhållande känslan där de gröna växterna länkar rummen till varandra.

– Grön är en lugn och fin färg att använda i inredning. Vi hade faktiskt den gröna mattan sedan tidigare. Vi har även kompletterat inredningen med lite nytt och en del ärvda saker, säger Buster Delin.

Under våren har han precis färdigställt ett antal villor, och sjösatt den nya hemsidan delinarkitektkontor.se. Där kan han visa flera av sina projekt, om kunderna mot förmodan inte hänförs tillräckligt mycket av kontoret i våningen vid Odenlplan.

– De flesta av kunderna är privatkunder. Många ser det som positivt att komma hit och se hur man har det, säger Buster Delin.

Text Cecilia Öfverholm Foto Patric Johansson


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Arkitektritat

 • En geometrisk uppdatering

  Med inspiration hämtad från det toscanska landskapet och en stark koppling mellan arkitektur och trädgård, fick det historiska huset Hatherlie i Melbourne en unik uppdatering.

 • Ur askan

  Anna Karlins studio har tagit plats i en nedbränd tryckaffär på en bakgata i China Town. Numera sprakar det av nytt liv.

 • Fjords nya hem

  Finska inredningsdesigner Joanna Laajisto har inrett företaget Fjords nya kontor för att kännas som hemma.

 • Lager på lager

  Oväntat, skönt och feminint. Det är svårt att värja sig mot Barbara Ghidonis inredning. Vi kikar in i hennes hem i Milano.