Rymdestetik

Promenera på rymden eller häng upp en nebulosa i badrummet. Designteamet Schönstaub designar magiskt vackra mattor och badlakan med rymden som inspiration.

Rymdestetik

Promenera på rymden eller häng upp en nebulosa i badrummet. Designteamet Schönstaub designar magiskt vackra mattor och badlakan med rymden som inspiration.


schonstaub_01

Det är alltid lika spännande att få ta del av vad som komma skall under årets största möbelhändelse Il Salone Del Mobile. Kanske allra mest att spana in Satellite, där de yngre kreatörerna ställer ut och presenterar sina verk. Här flödar kreativiteten och besökarna få ta del av de som ännu inte riktigt har formats av det hårda marknadsklimat som de står inför att ta sig in på. Kvalitén på vad som exponeras varierar från år till år, men 2015 var väldigt lovande. En av de största stjärnorna, enligt Nya Rum, i år var det Zürichbaserade designbyrån Schönstaub. Med rymden som främsta inspiration väver de mattor och badlakan i högsta kvalitet.

Än så länge finns deras produkter, förutom i deras egen webbshop, bara tillgängliga på hipsterhotellkedjan Ace, men det lär inte dröja innan de finns hos alla välsorterade inredningsbutiker med smak i världen. Nya Rum fick en pratstund grundaren Stephanie Aebbischer och tog reda på mer om deras design och vidare ambitioner.


Att bli just textildesigner var ingenting som kom som en blixt från klar himmel, det var heller någonting som Stephanie Aebbischer hade gått och dröm om sedan barnsben.
– Innan jag överhuvudtaget visste vad jag ville göra med mitt liv så tänkte jag att det var bäst att ha någon mer formell utbildning så jag hoppade på en businessutbildning. Sedan tog det ytterligare några år innan jag kom fram till att jag var kreativt lagd och började studera fotografi på konsthögskolan i Zürich med en utbytestermin i New York.

Den första rymdkollektionen kom till för drygt

fyra år sedan och det är fortfarande det print som går bäst

Det ena ledde till det andra och det var mot slutet av studierna som alla bitar började falla på plats.
– Den första mattan jag designade var faktiskt mitt avslutningsprojekt i skolan och det var då jag insåg hur spännande det var och att jag ville fortsätta arbeta med det och att kombinera gamla traditioner med modern teknik. Handdukarna började vi arbeta med först för ett år sedan.

– Den första rymdkollektionen kom till för drygt fyra år sedan och det är fortfarande det print som går bäst. Jag tror att rymden faschinerar alla, stora som små. Det har alltid varit ett mysterium. Vi förstår det inte helt och hållet, men accepterar det och det är bara så vackert helt enkelt. ”dessutom så är det ett väldigt bra motiv för att visa upp den kapacitet våra maskiner har att de kan väva över 1,6 miljoner stygn per kvadratmeter.

Designprocessen kommer naturligt för Stephanie Aebbischer och är ingenting de måste forcera fram.
– Jag går på magkänsla och inspireras väldigt mycket av naturen, musik och mode. Så utgår vi ifrån en mängd bilder, designspår, fotografier, handmålade teckningar, datarenderingar, innan vi slutligen skalar ner dem till kollektioner som vi vill ta fram.

schonstaub_02
Ni har mattor och badlakan nu – kommer det fler produkter framöver?
– Jo, vi har gjort några tapeter och draperier för en klädbutik här i Schweiz och vi håller för närvarande på med att försöka ta fram örngott. Självklart vill vi även göra en hel hemkollektion, men det är tidskrävande och är väldigt kostsamt, så vi får se med tiden helt enkelt. Min dröm just nu vore att få samarbeta med ett större modehus såsom Kenzo eller Commes des Garcons och att få ta fram en hemkollektion för dem. Eller med ett större möbelföretag och ta fram säsongsbaserade produkter.

Vad gäller framtiden så får vi se. Om tio år hoppas jag att vi har en bas i USA förutom Schweiz och att vi har ett varumärke som borgar för kvalitet och ny, spännande och innovativ design.

Text Kajsa Ihre


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Designprofilen

 • PIUMA_06 Plastic fantastic

  Det italienska möbelföretaget Kartell är väl känt för sina produktioner i plast. De har sedan starten år 1949 tagit materialet till oväntade höjder. I år firar designikonen Componibili 50 år och vi hör med Lorenza Luti vad som ligger bakom succén.

 • pied_n_gr_cuople-700x1050 Upphöjd design

  Från galleriet in i vardagsrummet. Piedestalen har till vår stora förtjusning äntligen tagit plats i våra hem. Matti Carlsson Maker står bakom de stilrena piedestalerna i betong och mdf som inte bara ger dina finaste prylar väl förtjänt uppmärksamhet utan tillför också något oväntat och elegant till interiören.

 • 09_Presse_bauhaus100_Print.jpg_1641449730 The world sees Bauhaus

  2019 kommer Tyskland att fira hundraårsminnet av designskolan Bauhaus. Baushaus fanns bara i fjorton år men har fortfarande ett stort inflytande världen över. Redan nu är förberedelserna igång för jubileumskampanjen ”The world sees Bauhaus”.

 • Minuscule för Fritz Hansen. Foto: Fritz Hansen En fena på funktion

  Med en viss svaghet för Dansk design tar Nya Rum en närmare titt på Danmarks funktionsfantast, Cecilie Manz. Hennes projekt skapas inifrån och ut, växer fram ur sig själva men aldrig utan en motivering bakom sig. Det kretsar alltid runt en enkelhet, processen att arbeta mot en ren, estetisk och användbar produkt.