Rymdestetik

Promenera på rymden eller häng upp en nebulosa i badrummet. Designteamet Schönstaub designar magiskt vackra mattor och badlakan med rymden som inspiration.

Rymdestetik

Promenera på rymden eller häng upp en nebulosa i badrummet. Designteamet Schönstaub designar magiskt vackra mattor och badlakan med rymden som inspiration.


schonstaub_01

Det är alltid lika spännande att få ta del av vad som komma skall under årets största möbelhändelse Il Salone Del Mobile. Kanske allra mest att spana in Satellite, där de yngre kreatörerna ställer ut och presenterar sina verk. Här flödar kreativiteten och besökarna få ta del av de som ännu inte riktigt har formats av det hårda marknadsklimat som de står inför att ta sig in på. Kvalitén på vad som exponeras varierar från år till år, men 2015 var väldigt lovande. En av de största stjärnorna, enligt Nya Rum, i år var det Zürichbaserade designbyrån Schönstaub. Med rymden som främsta inspiration väver de mattor och badlakan i högsta kvalitet.

Än så länge finns deras produkter, förutom i deras egen webbshop, bara tillgängliga på hipsterhotellkedjan Ace, men det lär inte dröja innan de finns hos alla välsorterade inredningsbutiker med smak i världen. Nya Rum fick en pratstund grundaren Stephanie Aebbischer och tog reda på mer om deras design och vidare ambitioner.


Att bli just textildesigner var ingenting som kom som en blixt från klar himmel, det var heller någonting som Stephanie Aebbischer hade gått och dröm om sedan barnsben.
– Innan jag överhuvudtaget visste vad jag ville göra med mitt liv så tänkte jag att det var bäst att ha någon mer formell utbildning så jag hoppade på en businessutbildning. Sedan tog det ytterligare några år innan jag kom fram till att jag var kreativt lagd och började studera fotografi på konsthögskolan i Zürich med en utbytestermin i New York.

Den första rymdkollektionen kom till för drygt

fyra år sedan och det är fortfarande det print som går bäst

Det ena ledde till det andra och det var mot slutet av studierna som alla bitar började falla på plats.
– Den första mattan jag designade var faktiskt mitt avslutningsprojekt i skolan och det var då jag insåg hur spännande det var och att jag ville fortsätta arbeta med det och att kombinera gamla traditioner med modern teknik. Handdukarna började vi arbeta med först för ett år sedan.

– Den första rymdkollektionen kom till för drygt fyra år sedan och det är fortfarande det print som går bäst. Jag tror att rymden faschinerar alla, stora som små. Det har alltid varit ett mysterium. Vi förstår det inte helt och hållet, men accepterar det och det är bara så vackert helt enkelt. ”dessutom så är det ett väldigt bra motiv för att visa upp den kapacitet våra maskiner har att de kan väva över 1,6 miljoner stygn per kvadratmeter.

Designprocessen kommer naturligt för Stephanie Aebbischer och är ingenting de måste forcera fram.
– Jag går på magkänsla och inspireras väldigt mycket av naturen, musik och mode. Så utgår vi ifrån en mängd bilder, designspår, fotografier, handmålade teckningar, datarenderingar, innan vi slutligen skalar ner dem till kollektioner som vi vill ta fram.

schonstaub_02
Ni har mattor och badlakan nu – kommer det fler produkter framöver?
– Jo, vi har gjort några tapeter och draperier för en klädbutik här i Schweiz och vi håller för närvarande på med att försöka ta fram örngott. Självklart vill vi även göra en hel hemkollektion, men det är tidskrävande och är väldigt kostsamt, så vi får se med tiden helt enkelt. Min dröm just nu vore att få samarbeta med ett större modehus såsom Kenzo eller Commes des Garcons och att få ta fram en hemkollektion för dem. Eller med ett större möbelföretag och ta fram säsongsbaserade produkter.

Vad gäller framtiden så får vi se. Om tio år hoppas jag att vi har en bas i USA förutom Schweiz och att vi har ett varumärke som borgar för kvalitet och ny, spännande och innovativ design.

Text Kajsa Ihre


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *Design och inspiration

 • 062A7049 Destination design: Moskva

  Modern och glamorös metropol med en ständigt närvarande historia. Nya Rum tog den korta flygturen till Moskva och möttes av ståtlig arkitektur, fantastiska matupplevelser och en inspirerande framtidsanda.

 • WG_Ceder_-The-Festivity-Room-of-Antara-and-Abla Där Hälsingland möter världen

  Ylva Ceder är aktuell med Confluence, en serie konstverk kring det svenska kulturarvet och interkulturellt utbyte.

 • burgundy Kombinera mera

  Nya Rum älskar färg – och särskilt i härliga kombinationer. Här är våra absoluta favoritkombos just nu!

 • 1 Handtuftat hos Acne Studios

  Brittiska fomrgivaren Max Lamb har tillsammans med Kasthall skapat mattor till Acne studios flaggskeppbutik i New York. En butik med hårda material som guld och sten har med de blå handvävda mattorna fått en mjuk och välkomnande atmosfär.